Предстоящи Събития

Празничен концерт, посветен на Деня на бесарабските българи

24 октомври 2014

 

Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец”, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Държавна агенция за българите в чужбина организират празничен концерт, посветен на Деня на бесарабските българи - 29 октомври.
Всички родолюбиви българи са поканени да уважат инициативата. Концертът ще се състои в Централния военен клуб в София на 28 октомври(вторник) от 18.00.
Празникът се отбелязва в България през годините на демокрацията. Той е израз на уважението ни  към хилядите българи преселили се преди 2 века и насетне в Бесарабия.
Бесарабските българи са издигнали църкви и създали училища. Участвали са в Освободителната руско-турска война. Значими личности са свързали своя живот и професионална кариера с развитието на следосвобожденска България.
Болград се превръща в символ на съхраненото българско самосъзнание. Храмът „Свето Преображение Господне” в Болград е израз на прослава на българската духовност и християнската вяра.
29 октомври е празник, който ни обединява и ни напомня за славното минало на нашия народ, за бесарабските българи – въплащение на родолюбие и вярност към Родината.