АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Евродепутатите одобриха състава на новата Европейска комисия

23 октомври 2014

 

Европейският парламент одобри състава на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. На 22.10.2014 г. 423 гласа бяха дадени „за” новия състав на комисията Юнкер, 209 бяха „против” при 67 „въздържали се”.
 
Еврокомисията на Жозе Мануел Барозу преди време бе избрана с 449 гласа „за”, 149 против при 67 „въздържали се”.
 
Комисията включва по един представител от страна членка на ЕС. Основната й функция е да определя политиката на ЕС и да я координира с правителствата на отделните членове на съюза.
 
Еврокомисар и вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси в новия състав на Европейската комисия ще е Кристалина Георгиева. Тя получи втори мандат като еврокомисар.
 
Всеки от кандидатите се яви за изслушване в Европарламента пред съответните парламентарни комисии. 3-часови изслушвания бяха проведени във времето 29 септември 20 октомври.
 
Съгласно възприетата процедура по избора, доклад с оценката на всеки от номинираните кандидати се изпраща в съвета на председателите на комисии. Изготвената резолюция се гласува в пленарна зала.
 
Председателят на Комисията съставя своя екип, след като е взел под внимание резултатите от изслушванията и е направил консултации с парламентарните групи.
 
„Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с безработицата. Трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Групите на Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Алиансът на либерали и демократи в Европа подкрепиха Юнкер.
 
Новата Европейска комисия започва работа на 1 ноември.