КАЛЕЙДОСКОП

10-а световна среща на българските медии. Ден първи

23 октомври 2014

 

След откриването на Десетата световна среща на българските медии в Централния военен клуб в София, от български президент, който припомни в речта си за първия български вестник – „Български орел“, създаден от Иван Богоров в емиграция в далечната 1846 г., и след кратък виеозапис от пиеса за Стефан Стамболов, с който се откри срещата, продължена с монолога на Стамболов на живо от актьора Христо Мутафчиев, официалната част по откриването бе завършена с красиво класическо изпълнение на цигулка.
 
Президентът Росен Плевнелиев каза, тръгвайки се от Централния военен клуб, запитан от наш представител за неговото мнение за създаването на МИР – Чужбина, че той е за създаването на такъв отделен избирателен район и, че като човек, който сам е бил емигрант, разбира и подкрепя инициативи, дошли от представители на диаспората.
 
По-късно, в пресклуба на БТА бе открит първия панел на срещата, който бе посветен на Стратегията за българите в чужбина. За родолюбието в глобалния свят, както и за ролята си в процеса на създаването на тази стратегия, минала през различни етапи и срещи, говори вицепрезидентът Маргарита Попова. След нея говориха представителите на ДАБЧ, които акцентираха върху някои от разделите и главите на стратегията. Към края на панела думата бе дадена и на представител на нашето издание, което се постара да разкаже накратко за ролята на Временните обществени съвети, създадени от самоорганизирали се български емигранти от различни точки на света, в процеса на създаването на Стратегията на българите в чужбина, както и за промените в Изборния кодекс, които облекчиха условията за гласуване зад граница при последните избори.
 
За ролята на българските медии зад граница, които поддържат всеки по собствените си сили българската култура и език в различни страни по света, за съжаление в спомената Стратегия за българите зад граница, която беше тема на първия панел, има само едно-две изречения. Върху това се опита да привлече вниманието на вицепрезидента Попова и на представителите на ДАБЧ Максим Божилов от излизащото в Канада издание „Български хоризонти“.
 
Във втория панел, който беше посветен за изборния процес зад граница, представители на различни емигрантски медии разказаха свои впечатления за гласуването в страните, в които живеят. Модератори на тази среща бяха няколко представители на български медии зад граница. Освен с разкази за това как е протекъл изборния процес в Гърция, в Хърватска, в някои градове в САЩ, в Канада и в други страни, във втория панел бяха представени и презентации. Както и видеозапис, съдържащ кадри от гласуването в САЩ на последните избори и интервюта с български избиратели зад океана.
 
Утре срещата ще продължи в един български град, който се намира зад граница и се явява също домакин на 10-тата среща. Това е напиращият се съвсем близо до Кюстендил, но на територията на друга държава, Босилеград. Изложба за това българско градче, за неговата история, за съвременните културни събития, които се организират в него – като например Босилеградския Великденски фестивал, както и за родените в този край бележити българи, откри още преди началото на работната програма на срещата в сградата на БТААлександър Димитров от босилеградското сдружение „Глас“.
http://www.eurochicago.com/2014/10/sreshta-na-balgarskite-medii-den-parvi/
 
Снимка:
Момент от официалното откриване на срещата. Президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, акад. Антон Дончев, доц. Георги Лозанов от СЕМ и генералният директор на БТА Максим Минчев по време на изпълнението на националния химн. Снимка: БТА