СРЕЩИ

Мария Айолова(Ню Йорк): По улиците на София има енергия, която напомня на Ню Йорк

15 октомври 2014

 

Мария Айолова е една от международните звезди на форума за архитектура, който се организира на 18.10. в Пловдив. Той е част от седмото издание на международния фестивал за архитектура One Architecture Week, което започна на 10 октомври.
- Коя е най-голямата архитектурна ценност на София, г-жо Айолова? Нещо като операта в Сидни или Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк.
- Малко ми е трудно да определя съвсем точно от днешна гледна точка, но по спомени бих казала храм-паметник “Свети Александър Невски” или Народния театър.
- Как ви изглежда днес София като столица?
- Не се връщам много често, но в последните няколко години определено съм впечатлена от София. Градът е пълен с живот и по улиците има една енергия, която малко ми напомня на Ню Йорк.
- Съосновател сте и директор по образованието в американската дизайн организация “Тереформ УАН”. С какво се занимава тя?
- “Тереформ УАН” участва в редица дейности - изследователски проекти, изложби за екологичен дизайн, публични лекции, образователни програми, сътрудничество с висши учебни заведения, както и консултантски услуги за корпорации. В момента например заедно с нашите студенти завършваме изследователски проект, който визуализира потенциалните последици от дългосрочното въздействие на въглеродните емисии върху морското равнище в Ню Йорк. Миналата година направихме изследователски проект “Био градска карта на 11 милиарда - населението на света през 2110”, който показва гъстота на населението като параметрична графика и е частично направен от жива биосинтетична маса. Сега е изложен на Венецианското биенале.
- Един от проектите на “Тереформ УАН” представлява стотици къщи по крайбрежието на Ню Йорк и върху небостъргачите, който едва ли може да бъде реализиран. Какъв е смисълът му?
- Ние сме организация с нестопанска цел, която насърчава т.нар. смартдизайн в градовете. Работим като своеобразен мозъчен тръст. Чрез нашите изследвания, проекти и усилията ни да образоваме целим да разкрием екологичните възможности на Ню Йорк и да вдъхновим решения за градове в целия свят, които са изправени пред сходни проблеми. Практиката ни е спекулативна - започваме с идеи и
технологии, които
съществуват днес,
и ги проектираме
в бъдещето
Вярваме, че не можем да достигнем до нещо, което преди това не сме си представили. За нас е важно да разработваме иновативни решения и технологии за местно устойчиво развитие в областта на енергетиката, транспорта, инфраструктурата, строителството, третирането на отпадъци, храната и водата.
- Как бихте приложили смартдизайна в София?
- Наистина съм впечатлена от публичните пространства в София и как те се използват. Ако бях “цар за един ден”, бих свързала парковете и откритите пространства с масивни пешеходни и велосипедни коридори и бих намалила трафика от центъра.
- Как трябва да изглеждат съвременните сгради, кое е модерното в архитектурата днес?
- Съвременните сгради трябва преди всичко да бъдат “зелени” - от фасади, които произвеждат възобновяема енергия, до растения, които подплатяват конструкцията, включени са в цялостната система на сградата и пречистват въздуха в нея. Бъдещите ни домове ще бъдат силно контролирани и приспособими към нуждите ни.
- Как изглежда вашият дом в Ню Йорк?
- Живея в типичен за Манхатън лофт в т.нар. китайски квартал, където преди се е помещавала фабрика за плетива. Сигурно вдъхновено от този факт, в дома ми намират пресечна точка старото и новото - от викториански мебели до маса за кафе от Ногучи (известен американски художник и дизайнер от японски произход - б.а.).
- В т. нар. селища на богатите - софийските квартали Драгалевци, Симеоново, изникнаха стотици къщи, направени с много пари, но грозни и непрактични. Дори наричахме тази архитектура мутробарок. На какво се дължи тя?
- Това е явление, което съществува навсякъде по света. В Америка
наричаме този тип
сгради “МакИмения”
Новобогаташите обикновено искат да демонстрират състоянието си, за съжаление, често незачитайки добрия вкус и дори здравия разум.
- Защо у нас няма изявени имена на архитекти?
- Чувам за много обещаващи архитекти в България, но, уви, тази сфера все още е доминирана от малка група наложени от години имена, които продължават да получават всички големи проекти.
- Кога една държава или град могат да си позволят да поканят голямо име в архитектурата да построи нещо?
- Много градове искат да усетят ефекта “Билбао” (известни архитекти преобразяват Испания, вдъхновени от сюрреалистичния музей на изкуството в Билбао, който е брониран в титан - б.а.) и си мислят, че могат да постигнат това, като привлекат някой много известен архитект от чужбина. Това, от което един град се нуждае, е цялостен стратегически план, който да го поставите на картата, а не само една лъскава сграда.
- Къде сте учили?
- Започнах обучението си тук, във ВИАС, и се преместих във Виена, където завърших Техническия университет. След това заминах за Бостън и следвах в Харвардския университет. Имам много добър опит и спомени от всички тези учебни заведения, но трябва да призная, че Харвард ми даде най-добрата професионална мрежа.
- Как заминахте за Ню Йорк и как успяхте в професията?
- Преместих се в Ню Йорк, след като завърших магистратурата си в Бостън. Моят бизнес партньор Мичъл Хоаким и аз бяхме съученици в Харвард. Основахме “Тереформ УАН” малко след като завършихме. Най-големият ми успех досега е откриването на училища и обучението на студенти по целия свят.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4363405
Снимка: проект на Тереформ УАН