КАЛЕЙДОСКОП

Петима ще учат при Кабаиванска и в Италия

13 октомври 2014

 

Петима участници в тазгодишния майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет продължават обучението си в Италия. Дарина Линкова, Димитър Арнаудов, Костадин Мечков, Матео Ферара и Роксана Ферара вече са стипендианти на фондацията на оперна прима и ще учат в класовете, които тя ръководи в Модена и Сиена.
 
Тази година Кабаиванска обучаваше в майсторския си клас в София общо 14 млади изпълнители от България, Италия, Гърция, Чили, Корея, Пуерто Рико.
 
В неделя учениците излязоха заедно с нея на сцената на препълнената с публика Софийска опера под диригентството на маестро Найден Тодоров. А ден по-късно пяха на галаконцерта в Античния театър в Пловдив - поредното събитие, с което се отбелязва 80-ият рожден ден на българската дива.
 
Програмата, посветена на кръглата годишнина, продължава с изложба, която се откри вчера в столичната галерия VivacomArtHall. Под мотото "Райна Кабаиванска - Божествената" Тя е любопитен поглед към завидно дългата кариера на сопраното.
 
Изложбата е по идея на Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ, а куратор е Николай Пачев, печелил престижния италиански конкурс "Мителмода".
 
Внушителни фотоси, предоставени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римска опера, Театро Реал и Софийска опера, представят най-значимите образи, претворени от Кабаиванска.
 
Могат да се видят и кадри зад кулисите, на които са и Караян, Калас, Павароти, Доминго, Карерас. Най-впечатляващи са обаче костюмите, създадени специално за певицата, превъплътила се в Тоска, Адриана Лекуврьор, Виолета Валери, Хана Главари и др.
 
"Райна Кабаиванска - Божествената" ще бъде отворена за посетители до 13 октомври.
 
Виолета Цветкова
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342510