АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

В рекорден брой секции в чужбина ще се гласува на Парламентарни избори 2014

02 октомври 2014

 

 
В рекорден брой секции в чужбина ще се гласува на Парламентарни избори 2014. Това стана възможно след решението на ЦИК за откриване на секции там, където са съществували в предходните пет години и с новите предложения.
 
На българските граждани в чужбина бе дадена възможност да изразят своето желание за откриване на нови секции и в места, различни от обявените предварително.
 
Така броят на изборните секции в чужбина, в които българите ще гласуват на 5 октомври 2014 година, надхвърли с много прогнозирания и разписан брой от 293, като превиши 426.
 
Нови изборни секции ще има в Европа, Азия, Африка, Австралия, в Северна и Южна Америка.
 
В резултат на активността на българските граждани в чужбина, много нови секции ще функционират в САЩ, Германия, Великобритания. Най-много изборни секции ще има в Турция, САЩ, Испания, Великобритания и Германия.
 
В САЩ, където броят на тъмните стаички е скочил от 11 на 41,сънародниците вече ще могат да гласуват и в Лас Вегас, Батон Руж, Оукланд, Конкорд, Вирджиния бийч, Далас, Хюстън.
 
В Германия изборни секции ще има в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, Магдебург, Хамбург, Дармщадт, Магдебург, Щутгарт.
 
За първи път ще има урни за гласуване на остров Тенерифе, в Сингапур и Лас Вегас и т.н.
 
Можете да се консултирате за местата на изборните секции чрез: http://www.mfa.bg/bg/events/204/29/3218/index.html. Изготвени са списъците с българите, които могат да гласуват в чужбина. За адреса на изборната секция можете да се осведомите чрез: http://www.mfa.bg/bg/pages/200/index.html
 
Освен тези, които са подали заявления за гласуване, правото си на глас могат да упражнят всички желаещи. Техните имена се дописват в списъците в деня на вота, след попълването на съответното заявление.
 
Бюлетината за гласуване на българите в чужбина не съдържа преференции. Българите в чужбина могат да гласуват само за партии и коалиции.