АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Важни изслушвания на новите еврокомисари

01 октомври 2014

 

В седмицата, която започна на 29 септември, е изслушването в Европейския парламент на предложените от държавите-членки на ЕС кандидати за еврокомисари, върху които се е спрял председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.
 
Кристалина Георгиева, съгласно обявената информация за състава на новата комисия, получава ресор "Бюджет и човешки ресурси" и ще е зам-председател на Комисията.
 
Новият състав на ЕК включва петима бивши премиери, четирима вицепремиери и седем представители на предишната комисия, които сега получават нов петгодишен мандат.
 
Еврокомисарите Кристалина Георгиева(България), Йоханес Хан (Австрия), Сесилия Малмстрьом (Швеция), Гюнтер Йотингер (Германия) и Марош Шефчович (Словакия) са предложени за нов мандат.
 
Кристалина Георгиева ще се яви пред евродепутатите в четвъртък,2 октомври, между 14:30 и 16:30 часа българско време.
 
Протичането на процедурата може да бъде консултирано и тя да бъде проследена на сайта на Европейския парламент.Заседанията за изслушване на кандидатите продължават като правило по 2-3 часа, започват в 9 сутрин и приключват в 21 часа.
 
Ако номиниран еврокомисар бъде отхвърлен, Жан-Клод Юнкер може да го предложи за друг пост или да помоли съответната страна да изпрати друг кандидат.
 
В медии се изказват предположения за вероятен натиск от евродепутатите по време на изслушванията върху кандидатите от Великобритания, Франция, Испания и Унгария.
 
Британецът Джонатан Хил следва да поеме контрола над банките, а французинът Пиер Московиси - да отговаря за бюджетната дисциплина.
 
Комисията се одобрява или отхвърля в целия й състав. Това гласуване ще се състои на 22 октомври. Ако преложеният състав на Европейската комисия  получи вот на доверие, то той ще встъпи в длъжност на 1 ноември.
 
Бившият премиер на Люксембург представи екипа си „като политически, а не като съставен от технократи”. Изтъкна, че в него има няколко бивши премиери и по-малко хора с кариера в администрацията.
 
По информация в медиите