КАЛЕЙДОСКОП

Ново българско училище в Колъмбус, Охайо, САЩ

01 октомври 2014

 

На 20 Септември 2014 година група родолюбиви българи от гр.Колъмбус, Охайо, САЩ основаха училище "Св. св. Кирил и Методий". Сбирката се състоя в Сръбската православна църква”Свети Стефан Дечански” и с благословията на отец Исак Кисин.

 

В училището българските деца ще се учат да четат и пишат на роден език и ще се докосват отново и отново до богатата история и култура на България.

 

Школото ще разполага с две класни стаи. До момента вече са записани 16 деца, а интересът не стихва. Записванията продълават. Заниманията ще се водят всяка събота от 2 до 4 следобяд .

 

Планираме организирането на български тържества за 3-ти март, 24-ти май и Коледа. Училището ще има и своя библиотека, попълнена с български книги, касети и дискове.

 

Благодарим на организаторите на инициативата Георги Маринов, Боян Александров, Веселин Димитров. Признателни сме за подкрепата, дошла от родолюбивите учители Емилия Иванова, Анелия Томпсън, Митка Цанкова, благодарим и на всеотдайните родители и на техните деца!

 

Нека бъдем достойни продължители на святото дело на славянските първоучители - светите Кирил и Методий и техните ученици Климент и Наум. Нека си припомним Св.Княз Борис I Михаил, велик български владетел, наложил християнството и въвел славянската писменост в България, Св.Иван Рилски, духовник и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на Рилския манастир, Св. Паисий Хилендарски, създал "История славянобългарска", гения на националната революция Васил Левски.

 

Искрено ценим и уважаваме творчеството на големите писатели Димитър Талев и Елин Пелин. Вдъхновени сме от българските народни песни…И се обръщаме към всички българи с послание: Патриотизъм и Вяра!

 

В информация за новото училище, изпратена от г-жа Антония Божанина, Колъмбус,Охайо, САЩ