КАЛЕЙДОСКОП

Германия разреши допълнителни избирателни секции

30 септември 2014

 

Една легенда си отива
"Още една легенда си отива – легендата, че Германия “не разрешава” гласуването извън дипломатически и консулски представителства", се сочи в информация на сайта на Временните обществени съвети.
На изборите за Народно събрание на 5 откомври 2014, Федералното министерство на външните работи на ФР Германия е дало разрешение за откриване на допълнителни изборни секции.
Секции ще действат  в Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюренберг, Регенсбург, Магдебург и Щутгарт. Секции ще бъдат открити и в официте на почетните консули в Хамбург, Дармщадт, Магдебург и Щутгарт.
„При оптимално изпълнение на проекта се очаква между 200 000 и 350 000 българи извън страната, над половината от които в страните от ЕС и САЩ, да могат безпроблемно да упражнят правото си на глас”, изказват предположение от ВОС.
В своя проект за масово гласуван в чужбина, от ВОС смятат, че "изборните секции следва да са разположени оптимално географски, според нуждите на местната българска диаспора, и да са на лесно достъпниместа".
Изразено е ясно желание „Българските граждани от целевите местни диаспори и населени места по света да бъдат масово, навреме и качествено информирани”.
Проектът на ВОС си поставя за задача „да се отворят достатъчно на брой изборни секции в населените места по света, в които живеят български граждани”.
Припомня се неудобството, ако стотици българи се съберат в една секция да гласуват. Разсъждава се върху това, че, за да могат българските граждани нормално да гласуват, броят на гласуващите в секция не следва да надвишава числото 500.  
Посочва се и конкретен пример с Лондон. На предходни избори в Лондон се е случило да гласуват над 2000 души в една секция.
"Българските избиратели „де факто” физически са ограничени да упражнят правото си на глас", коментират от ВОС. И заявяват: „Това е една от причините за ниската избирателна активност извън страната, която при тези условия на практика не може да надмине 15%.”
От "Избори 2001" насам, обаче, максимумът секции, отварян извън страната, е бил 342 и е реализиран през 2005г., съобщават от ВОС.
По информация от сайта на ВОС
Снимка:
Dusseldorf -