АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Втори международен фолклорен конкурс „Северняшки славеи”, Сухиндол

24 септември 2014

 

На 19 септември 2014 г. в Сухиндол беше открит Вторият международен фолклорен конкурс – надпяване, надсвирване и надиграване „Северняшки славеи”. Той се състоя под надслов „Хлябът и виното – фолклор и традиция”. Целта на конкурса е да съхрани и популяризира българския фолклор.
 
Заслугата за този форум е на организаторите от  сдружение "Анна-фолкарт", община Сухиндол, Съюза на енолозите в България, съвместно с Министерство на културата, Държавна агенция за българите в чужбина и ВТУ "Св.св.Кирил и Методий".
 
По време на официалното откриване бе прочетен поздравителен адрес от и.д.председателя на ДАБЧ, Йордан Янев. Също така беше предоставен награден фонд от страна на агенцията за нашите сънародници от чужбина, включили се в иницативата.
 
В деня на откриването се проведе научна конференция на тема: „Мястото на хляба и виното в празничната култура на българите”. На следващия ден програмата продължи с фестивална вечер „Сцена на народите” с участието на Клуб „Яне Сандански” от Ново село, Македония, Фолклорен ансамбъл „Български сърца” от Новые Трояны, Украйна и Фолклорен ансамбъл „Палуценка” от Стар Бешанов, Румъния. В трите категории – надпяване, надсвирване и надиграване – бяха присъдени първа, втора и трета награди, както и поощрителни награди.
 
В рамките на Фестивала бяха организирани конкурси за замесване на обредни хлябове, дегустация на вина от България, както и Театър на трохите, представен от Мрежа Хлебни Къщи – гр. Габрово.
 
На 22 септември беше организирано посещение на участниците в конкурсната програма до исторически забележителности на гр. Велико Търново.
 
Амбициите на общината са международния фолклорен конкурс да събира все повече музиканти, певци и танцьори от различни държави с цел да се  възродят северняшките традиции и Сухиндол да се утвърди  като културно средище на северняшкия фолклор.
 
          Лили Спасова, ст.експерт, ДАБЧ