АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

106 години от обявяването на Независимостта на България

23 септември 2014

 

Премиерът Георги Близнашки във Велико Търново
 
На 22 септември 1908 г.,  в църквата „Св.40 мъченици”във Велико Търново със специален манифест княз Фердинанд I обявява независима България.
 
В документа се говори за вярност към паметта на народните дейци, за въодушевление, произтичащо от техните завети, за приятелски връзки.
 
С категоричност се съобщава за държава „достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”.
 
В Манифеста се изтъква: „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска”.
 
Княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава. През 1909 г. Османската империя и Великите сили  признават официално българската независимост.
 
Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

...Служебният премиер проф.Георги Близнашки пристигна на 22 септември 2014 г. на посещение във Велико Търново и участва в тържествата, посветени на Деня на Независимостта.
 
След приемането на парада на строените части на Националния военен университет, под звуците на националния химн тържествено е издигнато националното знаме. В небето са пуснати 300 балона с цветовете на националния трибагреник. Прочетен е историческият манифест.
 
Вечерта празникът е предложил спектакъла „Звук и светлина”, изнесен на историческия хълм „Царевец”, както и нова версия на лазерно шоу, което да впечатли събралите се.
 
 „Обстановката е спокойна, хората се готвят за изборите. Районните и секционните комисии са създадени с консенсус. Взети са всички мерки, за да се създадат условия за нормалното произвеждане на изборите”, е обявил премиерът пред медии при посещението си във Велико Търново.
 
По време на визитата служебният премиер е разговарял с кмета на града Даниел Панов, с областния управител Георги Камарашев и с председателя на Общинския съвет Николай Ашиков.
 
По информация в медиите