АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Еврокомисар Кристалина Георгиева е предложена за нов мандат и зам.-председател на ЕК

23 септември 2014

 

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева е предложена да бъде сред седемте заместници на новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Кристалина Георгиева получава ресор "Бюджет и човешки ресурси", става ясно от пресконференция, дадена от Жан-Клод Юнкер.
Новият състав на ЕК включва петима бивши премиери, четирима вицепремиери и седем представители на предишната комисия, които сега получават нов петгодишен мандат.
За нов мандат са предложени Кристалина Георгиева(България), Йоханес Хан (Австрия), Сесилия Малмстрьом (Швеция), Гюнтер Йотингер (Германия) и Марош Шефчович (Словакия).
За първи път председателят на ЕК ще има не 6, а 7 заместници. Първи от тях, който Юнкер определи като "своята дясна ръка", е холандският външен министър Франс Тимерманс.
Холандецът ще отговаря за по-доброто прилагане на правилата, за връзките между европейските институции, върховенството на закона и човешките права.
Всички кандидати ще бъдат изслушани от комисиите, които се занимават със съответните им ресори, в рамките на 3 часа.
 
Европейският парламент ще прецени всички членове на новата ЕК от 29 септември до 7 октомври.
Протичането на процедурата може да бъде консултирано и тя да бъде проследена на сайта на Европейския парламент.
На 2 октомври пред депутатите заедно с Кристалина Георгиева ще се явят и французинът Пиер Московици, датчанката Маргарет Вестагер, ирландецът Фил Хоган и полякинята Елжбета Биенковска.
 
Новата комисия ще бъде гласувана от Европарламента на 22 октомври и ще започне работа на 1 ноември. Председателят й Жан Клод Юнкер вече бе одобрен на 15 юли.
 
 
По информация в медиите