Предстоящи Събития

Специален концерт с участието на оперната прима Райна Кабаиванска

18 септември 2014

 

 
На 29 септември в Античния театър – Пловдив ще се състои един специален концерт под надслов „Божествената” на Райна Кабаиванска и нейния майсторски клас.
Събитието отбeлязва тържествено 80-годишнината на голямата звезда на операта. Проявата е в контекста „100 български гласа пеят за Борис Христов“.Тя е посветена на вековния юбилей на великия Борис Христов.
 
Концертът е  сред извънредните, знакови акценти в програмата на V-ия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

В събитието се включват оперната прима, нейният майсторски клас, както и оркестърът на Софийска опера и балет под диригентството на Найден Тодоров.
 
Райна Кабаиванска, наричана божествената, е най-значимият оперен артист на нашето време, запазила традициите на италианската белкантова школа.
 
Дебютът на Кабаиванска на сцената на италианската Ла Скала е през 1961 г. Прави блестяща кариера. Пее в престижни концертни зали в Милано, Верона, Генуа, Рим, както и в Ковънт Гардън - Лондон и Метрополитън опера - Ню Йорк, в Гранд Опера - Париж и Болшой театър - Москва  и т.н.
 
В своята дългогодишна кариера тя изиграва незабравими роли в изключително широк репертоар.Над 400 са изпълненията й в ролята на Тоска и още толкова като Мадам Бътерфлай.
 
Райна Кабаиванска е една от великите изпълнителки на съвремието. Кавалер на Ордена на Италия.
 
Тя е  избирана петкратно за най-популярна личност на Италия и двукратно за музикант на годината, удостоена с „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”. 

По информация в медиите