КАЛЕЙДОСКОП

ЦИК: Без промени в преференциите

04 септември 2014

 

 
Няма да има промени в преференциите по време на изборите, обяви Александър Андреев, говорител на Централна избирателна комисия, пред „Фокус“. Той обясни, че бюлетината е част от изборните книжа, които Цeнтрална избирателна комисия е приела и са обнародвани в „Държавен вестник“.
 
Според Изборния кодекс партиите и коалициите ище бъдат обозначени отпред с квадратче. Преференциите ще бъдат отбелязвани в кръгче, както е било досега.
 
ЦИК ще изготви клиповете по разяснителната кампания. Възложени са с процедура на обществена поръчка на изпълнител, който да ги изготви въз основа на текстовете, които ЦИК е подготвила.
 
Участниците в изборите ще изготвят сами своите предизборни клипове. Андреев разясни, че избирателните списъци се изготвят от общинската администрация на основата на база данни население.
 
Тези списъци се изготвят по постоянен адрес.В тях са включени всички граждани, които имат избирателни права и съответно, които имат постоянен адрес в определената община.
 
„Въпросът за „мъртвите души” следва да бъде решен законодателно с изменение на начина на изготвяне на избирателните списъци или с въвеждане на активното избирателно право.Необходимо е всеки един избирател да заяви участието си в изборите, но това трябва да бъде направено от общината”, допълни Александър Андреев.
 
Жребий ще определи представянето на партиите и коалициите във всички форми на предизборната кампания по обществените медии Българска национална телевизия и Българско национално радио.
 
Ако определена партия не представи необходимите документи, удостоверяващи обстоятелствата за регистрация за изборите, тя ще бъде отхвърлена. Ако регистрацията вече е извършена, тогава тя ще бъде отменена, обясни говорителят на ЦИК.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4275735
някои съкращения

Заб.Материалът се публикува в Родина и РодинаКонсулт