КАЛЕЙДОСКОП

Българи от Украйна, Молдова и България участват в „Контакт 2014"

01 септември 2014

 

 
В Южна Бесарабия през август бе проведена традиционната среща „Есть контакт". В нея участваха млади българи от Украйна, Молдова и България.
 
Инициативата бе осъществена от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна” - Одеса и във взаимодействие с Младежки клуб „Актив” - Одеса.
 
Тази година събитието събра 120 млади българи в с Бабата или с.Островное, Арцизски район, Одеска област. Много от пристигналите бяха облечени с български национални костюми.
 
Събраха се познати и непознати. Гостите от Молдова бяха пропътували близо 125 км. на колела, за да участват в инициативата. Домакините на срещата предложиха традиционни български ястия.
 
Ивайло Шопски, председател на сдружение "Бащино огнище“, каза: „Побратимяването на нашите организации е голяма чест и отговорност.Това означава, че оттук нататък трябва да споделяме не само хубавите моменти като този, а да се подкрепяме и бъдем един до друг и в най-тежките ни моменти“.
 
Ивайло Шопски  изрази благодарност на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, както и на Българския младежки клуб „Актив“ за родолюбивата им дейност в Украйна. Покани ги да участват в инициативи на сдружението "Бащино огнище“.
 
Президентът на организацията КБУ, г-н Юрий Граматик, изтъкна „Това събитие днес е резултат на сплотената работа и съвместната дейност на нашите две организации. Виждам както стари приятели, така и нови лица, което много ни радва. Пожелавам на всички да изкарат весело и да се забавляват“.
 
Отборите Бяла роза“ от Болградски р-н, „Хитър Петър“ (Арцизски р-н), „Делжилер“ (Татарбунарски р-н), „Златен клас“ (Тарутински р-н) и „Мамма миа“ (Измаилски р-н) предложиха програми, проследени с интерес и изпратени с аплодисменти.
 
Всеки отбор представи програма, съдържаща песни, танци, хумор. Събралите се се забавляваха от сърце.
 
След обяда и запознанството, организаторите на „Есть контакт — 2014“ обявиха игра „Таен приятел“. Всеки участник имаше таен приятел и задачата му бе да прави подаръци и изненади на този приятел, но така, че той да не разбере от кого са.
Преди вечерята бяха организирани: борба с черги и стрелба. След вечерята срещата продължи с песни и хора в близост до огъня, а след това бе прожектиран филм.
Късно след полунощ участниците се настаниха в палатките…С това приключи първият ден от иннициативата.
В информация на организаторите от КБУ- Одеса, Украйна