КАЛЕЙДОСКОП

6 931 855 избиратели преброи ЦИК

29 август 2014

 

„Предварителните избирателни списъци за изборите на 5 октомври съдържат 6 931 855 избиратели - обяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. - Числото е такова, защото много българи, които живеят в чужбина, имат постоянен адрес в България“.
 
 Другият говорител на ЦИК Александър Андреев допълни, че през 2013 г. при изборите за народни представители окончателните избирателните списъци са били от 6 919 260 души, а за изборите за Европейския парламент тази година броят им е бил 6 543 423 души.
 
„Досега подготовката за изборите протича нормално и спокойно. Надявам се, че този път ще има по-малко напрежение. Работим отлично със служебното правителство, координацията се осъществява на всички равнища, не само с премиера, който отговаря за изборите, но и с останалите министерства, които са включени в изборната подготовка“, информира Андреев.
 
Той обясни, че секциите за провеждане на експериментално машинно гласуване ще бъдат 300 в 5 изборни райони. До момента пък 3 неправителствени организации са искали регистрация за наблюдатели, като досега общият брой на наблюдателите, които са регистрирани от НПО-та е 91.
 
На 2 септември изтича срокът, до когато могат да бъдат регистрирани кандидатските листи и независимите кандидати.
 
Третият говорител на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ЦИК е определила изпълнителите, които ще изработят клиповете и печатни материали - "Мейл бокс ООД"е изпълнителят за печатните материали, а "Междинна станция ООД" ще отговаря за клиповете.
 
Фирмите са били избрани по процедура по Закона за обществените поръчки. Нейкова подчерта, че в правомощията на ЦИК се съдържа изготвянето на анализ за проведените избори и възможност за предложение до законодателя за промени в Изборния кодекс.
 
След изборите за народни представители на 5 октомври ЦИК ще направи този анализ и заедно с изборите за Европейския парламент ще обсъди и направи общо предложение за промени в законодателството, ако анализът налага да има такива, обобщи тя.
 
Във връзка с регистрацията на партиите и коалициите от ЦИК припомниха, че беше заличена регистрацията на една партия и не беше допусната регистрацията на друга, а именно - "Другата България" и БКП. По отношение на "Другата България" беше подадена жалба и ВАС се произнесе и потвърди решението ни, решението за БКП също беше потвърдено, добави Александър Андреев.
 
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4267617
Заб.Публикува се в Родина и РодинаКонсулт