ПОСТИЖЕНИЯ

Виртуозният цигулар Васко Василев(Лондон) изнася концерти в България

28 август 2014

 

„Харесва ми да търся различни гледни точки към музиката”, казва в интервю цигуларят Васко Василев. Музикантът обича концертните програми, както и предизвикателствата.
Васко Василев може да видите и в журито на модно развлекателно шоу като „X фактор”, включено в програмата на българска телевизия, както и на концерти, част от благотворителни кампании.
Днес той е един от най-ярките и най-силно въздействащи български музиканти, изпълняващи произведения на музикалната класика, разнася славата на българския музикален гений из държави и континенти.
През последните години виртуозният цигулар много често е в България. Изнася концерти. Представя интересни и разнообразни музикални програми.
Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства.
Кариерата му на професионален музикант в чужбина от години се развива успешно в Лондон, след като е концертмайстор в „Ковънт Гардън”.
Роденият в София(1970) голям талант, едва на 7 години свири като солист на камерен оркестър в зала „България”. На 9 години записва със Софийската филхармония първата си дългосвиреща плоча.
На 16 години Василев печели първата си международна награда на конкурса за цигулари „Жак Тибо” в Париж. 18- годишен взима приза „Никола Паганини” в Генуа.
На 21 години талантът печели титлата „Супер солист” на Лионската опера във Франция. През 1994 г. Васко Василев  става най-младият концертмайстор към оркестъра на Кралската опера в Лондон.
Концертирал е в 40 държави по света.  В своята дълга кариера на професионален музикант той работи със знаменитости в музиката, като Рони Ууд, Пласидо Доминго, Стинг, Ванеса Мей. Създал е квартет „Лауреат”.
Заедно с пианистката Памела Никълсън, Васко Василев поглежда с по-голям интерес към именитите дизайнери в света на висшата мода. Пожелава си да прави музика за ревюта на топ-дизайнера Алигзандър Маккуин - най-младият дизайнер, получил титлата „Британски дизайнер на годината“, спечелена от него четири пъти между 1996 и 2003 година.
Когато е заедно с Памела Никълсън, музикантът не крие увлечения по изтънчената екстравагантност на модните решения, предложени от Джон Галиано. Познат е като голям перфекционист. Обича разнообразието.
Почитателите на музиката в България вероятно помнят неговото турне  през ноември 2013 г. със завладяващи концерти с филмова музика, предложени в Бургас, Варна, Добрич, Русе, Самоков, Пловдив и София.
В края на лятото през 2014 година виртуозният цигулар е планирал да осъществи нови 6 концерта в България.  Турнето стартира в Сандански на 25 август. Продължава в Пловдив на 27-ми, Бургас – 28-ми, Варна – 29-ти, Велико Търново – 30-ти и Русе – 31-ви август. 
Най-много се прехласва Васко Василев по Майкъл Джексън. „Никога няма да забравя огромното въздействие на неговия талант. Бях част от световното му турне през 1997 година”, казва музикантът.
Възхищението му от мегазвездата на световната музикална сцена идва заради неговия професионализъм и контрол над всеки дребен детайл, заради вокалното изпълнение и танца.
Убедил съм се, че няма случайни звезди и че успехът е особена формула от талант, характер, късмет и силна интуиция”, споделя големият професионалист.
Според него в България безспорен лидер сред звездите на музикалната сцена е Лили Иванова.„Нейната кариера и име са се превърнали в критерии сами по себе си”, прибавя звездата.
Питат Васко Василев  какво харесва и той отговаря - светът на модерните технологии. На мобилния си телефон имал инсталираниразлични системи за аудио и видео разговори с най-различни краища на света. Много пътува и хотелската стая се е превърнала едва ли не в негов „дом”.
Питат го и какво не харесва. „Понякога любими мои произведения предизвикват у мен твърде голяма емоционалност и това влияе на качеството на изпълнението ми”, отговоря музикантът.
Няма засега покани от политиците за участие в кампании, въпреки това, че „няма негативно отношение" към тях, както сам казва. Намира чe „флиртът на хората на изкуството с политиците е неизбежен”.
Впрочем, свиренето и на електрическа цигулка, включването в репертоара не само на класическа, но и на филмова музика, предполагат осъществяването на бляскави, въздействащи и незабравими концертни програми, печеленето на нова публика.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”