КАЛЕЙДОСКОП

Тържества на българите в Банат, Румъния

28 август 2014

 

 
На 15 август 2014 г. се състоя честване на 276-та годишнина от установяването на българската общност в област Банат. Тържествата включваха богата културна програма.
 
Отслужена бе тържествена литургия, представена чрез говореният език от банатските българи. Поднесени бяха венци в памет на загиналите българи от Банат в двете световни войни през XX век. Състоя се и посещение в местния етнографски музей.
 
Проведена бе среща с археологическия екип от университета в Тюбинген, Германия, работещ в района на Стар Бешенов на обект от времето но неолита.
 
Кметството даде коктейл за официалните гости, предложи посещение на футболен мач, концерт на сръбска рок група и т.н.
 
От страна на посолството на Република България в Букурещ в празника взеха участие г-н Чавдар Димов, зам.-ръководител на посолството, и г-н Мирчо Иванов, първи секретар, ЗКС. Г-н Ч. Димов поднесе приветствие към домакините и гостите, в което обяви и осигуреното от посолството дарение на книги от българската класика за местната библиотека.
 
По време на посещението в Банат г-н Ч. Димов и г-н М. Иванов отговаряха на въпроси, свързани с придобиване на българско гражданство, икономическата ситуация в България, възможностите за засилване на културния обмен и др.
 
Посещението на двамата дипломати премина в приятелска и градивна атмосфера. Вписа се в духа на близките отношения, които посолството поддържа с българите от Банат.
 
По информация на г-н Чавдар Димов, съветник, зам.ръководител на посолството на Република България в Букурещ