Предстоящи Събития

Юбилейна вечер на Йонка Христова

27 август 2014

 

На 2 септември т. г. от 18.30 ч. в Руския културно-информационен център на ул. „Шипка” 34 ще се състои Юбилейна вечер на Йонка Христова, оперна певица и поетеса, видна представителка на българската общност в Германия. Събитието се организира от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация „Славяни”, Съюзът на българските писатели, издателство „Българска книжница” и със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина. В програмата са включени песенен рецитал и представяне на новата поетична книга на Йонка Христова „Пепел от рози”.
Йонка Христова е родена на 4.9.1954 г. в София. Завършва френската езикова гимназия, испанска и италианска филология в СУ „Климент Охридски” и оперно пеене в Българската Държавна Консерватория. През 1982 г. започва първия си ангажимент като оперна певица в град Хоф, ФРГ, а от 1987 г. е оперна певица в  Националния театър в Манхайм. Наред с професионалните си изяви на сцена, Йонка се включва и в дейността на местното Германско-българско дружество „Рейн-Некар”.
Вече три десетилетия тя е позната на българската и на немската публика с многобройните си концерти и поетични вечери, посветени на България. Не са малко и благотворителните ангажименти след 1989 г. в полза на нуждаещи се институции в нашата страна, сред които дом „Майка и Дете” в Лозенец - София, Санаториума за деца с белодробни заболявания в Трявна. През 2002 г. написва културно-историческото есе „Песента на България”, което изнася и досега като моноспектакъл с голям успех из цяла Германия по повод на 3 март, 24 май и Дни на българската култура, организирани в различни градове. На немски език издава „Feuertänze“ (2001), „Bulgarien – eine Entdeckungsreise durch 2500 Jahre Geschichte und Kultur“ (2002) и „Bekenntnisse“ (2005). Издаването на тези книги са също повод за вълнуващи срещи с наши сънародници и приятели на България в Германия.
На български език излизат книгите „Носталгия” (1998), „Сезони” (1999), „Импресии” (2000), „Контрапункти” (2001), , „Нестинарски танци” (2003), „Песента на България” (2003), „Изповеди” (2004),„Българка” (2007), „За любов и лято” (2012).  
В знак на признателност за нейните заслуги за популяризирането на българската култура и историческото ни наследство в Германия, както и по повод на 50-годишния й юбилей през 2004 г., Държавната агенция за българите в чужбина я удостоява с паметен медал „Иван Вазов”. 
Йонка Христова е член на Съюза на Българските Писатели. Носител е на Почетна Диплома на Фондация „Славяни” и на Почетна Грамота на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. 
Коянка Димитрова