КАЛЕЙДОСКОП

Корекции при помощите за българите във Великобритания

21 август 2014

 

 
Безработните ще получават финансова подкрепа до 3 вместо 6 месеца
 
 
Нови ограничения за имигрантите подготвя британското правителство. От ноември периодът на получаване на социални помощи за безработни чужденци ще бъде намален от 6 на 3 месеца.
 
„Същото правило ще важи и за детските помощи и надбавки – не повече от 3 месеца”, заяви премиерът Дейвид Камерън, който още в навечерието на отварянето на пазара на труда за българите и румънците в целия ЕС на 1 януари 2014 година обяви намерението си за въвеждане на нови рестрикции за имигрантите.
 
Той отчете, че по време на управлението на лейбъриститев страната са пристигнали 2,5 млн. души.
 
Вследствие на това Великобритания преживяла най-големите темпове на миграция в съвременната си история. Крайният резултат бил 5 млн. души без препитание, които получават социални помощи за безработица.
 
По отношение на пазара на труда властите на Острова ще забранят на агенциите за набиране на персонал да търсят служители само зад граница.
 
Броят на свободните работни места, които се рекламират в ЕС чрез интернет портал, ще бъде намален. Целта е британските поданици да имат предимство при кандидатстване за работа
 
Заради опасенията от емигрантска вълна и риска от увеличение на злоупотребите със социални помощи властите на Острова въведоха ограничения още в началото на годината.
 
Така от 1 януари новодошлите трябва да чакат 3 месеца, преди да могат да поискат социални помощи. Освен това бяха ограничени възможностите на новопристигналите хора да кандидатстват за социални жилища, както и достъпът им до безплатните здравни услуги в Обединеното кралство.
 
Александра Златанова
В информация във в.”Монитор”, част от материал
 
http://www.monitor.bg/article?id=437653