АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Росен Плевнелиев представи структурата и състава на служебното правителство

20 август 2014

 

Позволете ми, уважаеми дами и господа, да представя състава на служебното правителство на Република България.

Министър-председател на служебното правителство е проф. Георги Близнашки. Признат конституционалист, със значителен принос за българската правна наука. Професор по Конституционно право на Република България с повече от 70 научни трудове на конституционно-правна тематика. Проф. Близнашки е изключително известен със своята  богата академична дейност, преподава дисциплини в бакалавърски и магистърски програми в редица български университети. Има активно участие в най-ранните постижения на българската демокрация след 1989 г. - като експерт участва в работата на Националната кръгла маса. Бил е народен представител в 36-ото и 39-ото Народно събрание, наблюдател, а по-късно и депутат в Европейския парламент. През тази година оглави Инициативния комитет за произвеждане на референдум за изборна реформа. Широкоскроен, човек на върховенството на закона, истински европеец, пожелавам му успех!

Екатерина Захариева е вицепремиер по икономическа политика, служебен министър на регионалното развитие и служебен министър на инвестиционното проектиране. Г-жа Захариева беше вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в предишното служебно правителство, а преди това беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Юрист, всеотдаен експерт, с изключително богат организационен опит, който успешно приложи и в президентската институция.

Вицепремиер с ресор социална политика и министър на труда и социалната политика ще бъде проф. Йордан Христосков. Като безспорен професионалист в областта на пенсионното осигуряване и пазара на труда, той оглавяваше Националния осигурителен институт от 2000 до 2009 година. Има опит като министър в служебния кабинет на Ренета Инджова, и съм убеден, че отново ще докаже своята изключителна експертиза и посветеност и в настоящото правителство.  

Христо Иванов ще бъде вицепремиер с ресори правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието. Той е адвокат, а зад гърба си има сериозен опит по различни международни проекти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона. Като програмен директор на Българския институт за правни инициативи от 2006 г. насам, ръководи различни инициативи, свързани със съдебната реформа и превенцията на корупцията.

Илияна Цанова ще бъде вицепремиер по управление на средствата от Европейски съюз – пост, който заемаше и изпълни със съдържание и резултати и в служебното правителство на Марин Райков. Илияна Цанова е работила в продължение на години за Европейската банка за възстановяване и развитие и има голям опит в съфинансирането, организирането и структурирането на проекти със средства от Европейския съюз в много държави.

Даниел Митов е министър на външните работи. Политолог с богат опит от Политическата академия за Централна и Източна Европа. Впоследствие става част от екипа на Националния демократичен институт на Съединените американски щати. Като официален представител на Института има значителен опит в Брюксел, както и в държави по целия свят.

Румен Порожанов е министър на финансите в служебното правителство. Дългогодишен служител на институцията, преминал през всички експертни длъжности до директор на дирекция в министерството. Широко скроен експерт, с изключително ценен опит в публичните финанси и в реалния сектор. Бил е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Васил Щонов ще бъде министър на икономиката и енергетиката. Той е възпитаник на Университета на Пенсилвания и на Масачузетския технологичен институт – световно известния MIT, по специалностите електронно инженерство, финанси и бизнес администрация. Има значителен опит като инвестиционен банкер и консултант в областта на енергетиката и технологиите, в банковия сектор и телекомуникациите в много държави по света.

Светлана Жекова ще оглави Министерството на околната среда и водите. Професионалното й развитие е свързано пряко с европейската интеграция на страната ни в областта на екологията – опит, който ще е от съществено значение за подобряване на комуникацията с Европейската комисия. Тя тръгва от най-малките постове в МОСВ, посветена десетки години, докато достигна до 10 г. много резултатен труд като представител и държавен експерт в министерството  от 2004 г. След това заема различни отговорни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС.

Николина Ангелкова е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Възпитаник на Harvard Business School - Бостън. Специализирала е финансово управление на структурните фондове на ЕС, европейско право и регионална политика и структурни фондове във Франция. Била е в Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура, заместник-министър на регионалното развитие по европейските въпроси и международното сътрудничество. Национално лице за контакт по Дунавската стратегия. Млад и способен експерт с международно признание – през 2014 г. е избрана за един от над 200 млади световни лидери от Световния икономически форум. Николина е и истински полиглот.

За служебен министър на земеделието и храните назначавам Васил Грудев – той е най-младият специалист в служебното правителство, но притежава  изключително добър поглед върху селскостопанския сектор в страната. От 2006 г. до миналата година Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“.

Йордан Бакалов е министър на вътрешните работи. Г-н Бакалов е доцент и преподавател по национална сигурност, признат експерт в областта. Той е дългогодишен парламентарист, известен с дейността си в комисиите по национална сигурност, по вътрешна сигурност и обществен ред в четири мандата на Народното събрание.

Велизар Шаламанов е служебен министър на отбраната. Възпитаник на Военната академия, доктор по кибернетика и доцент по автоматизирани системи за управление. Служи дълги години в Българската армия, като оглавява звена за военни интелигентни системи и управление и член на Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. Дългогодишен преподавател в редица български университети. Работи по множество национални и международни проекти в областта на отбраната. От 2013 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Мирослав Ненков ще бъде министър на здравеопазването в служебното правителство. Доктор Ненков е изпълняващ длъжността началник на отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при Военно-медицинска академия. Освен че е анестезиолог, е специализирал и интензивно лечение, затова се надявам с интензивни усилия да успее да внесе поне малко стабилност в здравния сектор, въпреки краткосрочния хоризонт на мандата. Доктор Ненков е запознат с предизвикателствата пред служебното правителство, тъй като беше заместник-министър в служебния кабинет миналата година.

Доц. Румяна Коларова ще застане начело на  Министерството на образованието и науката. Известен политолог и университетски преподавател с авторство на над 50 научни публикации, тя е ръководител на катедра „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Мартин Иванов ще поеме поста на министър на културата в служебния кабинет. Той е доктор в Института по история при Българската академия на науките. Преподава стопанска история в Софийския университет и във Висшето училище по застраховане и финанси. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над 150 научни публикации. От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция „Архиви“.

Тройната олимпийска медалистка Евгения Раданова ще бъде министър на младежта и спорта в служебното правителство. Тя е седемкратен, абсолютен европейски шампион по шортрек. Има 47 медала от европейски първенства, от които 37 златни. Евгения е безспорно една от най-великите спортистки на България, като е и първият български спортист участвал на зимни и на летни олимпийски игри.

Пожелавам успех на служебното правителство!
Публикува се от:
http://www.president.bg/news2105/president-rosen-plevneliev-presented-the-structure-membership-and-priorities-of-the-caretaker-governmen.html