АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът Росен Плевнелиев представи приоритетите на служебното правителство

20 август 2014

 

Президентът Росен Плевнелиев обяви на 05.08.2014 г. създаването на ново служебно правителство. Това е второто служебно правителство, назначено в неговия мандат. То е израз на стремежа да се внесе необходимото спокойствие в обществото, да се даде възможност на механизмите на парламентарната демокрация да заработят, освободени от напрежение и натиск.
При работата си служебното правителство ще спазва стриктно принципите на експертност, надпартийност и последователно надграждане по националните приоритети, обяви държавният глава.
Служебното правителство може да реализира важни държавни приоритети, като:подписването на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.; стартирането на процедурата за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз като първа стъпка за влизане в Европейския банков съюз, както и Програмата „България в НАТО 2020“.
Президентът обяви, че ще бъде изготвен пълен анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и прогноза за края на годината. Предстои изнасяне на информация за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за дълга, за приходи и разходи.

Програмата за регионите ще бъде ревизирана проект по проект, съобщи още държавният глава. Икономисаните пари ще бъдат пренасочени в подкрепа на бедстващите граждани през Комисията по бедствия и аварии, както и за изплащане на дължими суми по европрограмите.
Подчертано бе, че служебното правителство ще работи за размразяване на двете спрени оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. За това са необходими  време и пари за финансови корекции, за разплащане и ускоряване на строителството.
Важно е да има правилна диагноза и нов подход за стабилизирането на българската енергетика, изтъкна държавният глава. Посочи, че България е за „Южен поток”, но по европейските правила. Проектът ще остане замразен, докато ЕК даде зелена светлина за неговата реализация.
Президентът съобщи, че работата по стратегията за съдебна реформа ще продължи, както и това, че ще продължат усилията за изграждане на работещо електронно правителство.
Основната цел на служебното правителство е организирането и провеждането на честни и свободни избори. Към МС ще заработи отново Граждански борд за свободни и честни избори, който ще осигури обществено наблюдение на изборния процес.
В изказването на президента на Република България Росен Плевнелиев при представянето на новото служебно правителство на Република България.
Публикува си по:
http://www.president.bg/news2105/president-rosen-plevneliev-presented-the-structure-membership-and-priorities-of-the-caretaker-governmen.html