АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Конкурси за изобразително изкуство, литература и народно творчество на Държавната агенция за българите в чужбина

28 юли 2014

 

 
На 25 юли т. г. от 11.00 ч. в сградата на Съюза на архитектите в България се състоя откриването на изложба и награждаването на победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина  през 2014 г.: конкурс по изобразително изкуство „България в моите мечти”, четиринадесето издание; Литературен конкурс „Стефан Гечев”, осемнадесето издание; конкурс по пеене  „Прехвръкна птичка”, пето издание. Инициативата се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.
 
През тази година в конкурсните прояви, учредени от агенцията, се включиха общо 1251 българчета от цял свят. Повечето от тях са ученици от българските училища в чужбина. Лауреатите от трите конкурса са общо 104 деца и юноши. Гостите на тържеството имаха възможността да разгледат изложбата с наградени рисунки от конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти”.
 
Приветствени думи към присъстващите в залата отправиха домакинът арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, патронът на празника вицепрезидентът Маргарита Попова и главният секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров.
 
Сред официалните гости на тържеството бяха посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи и посланикът на Република Южна Африка Н. Пр. Ванеса Калверт. Тяхното присъствие не беше случайно. Българчета от двете страни се представиха много успешно в конкурсите на ДАБЧ през тази година. На ученици от Неделно училище «Слънчо» в Йоханесбург, РЮА бяха присъдени общо 6 награди в конкурса по рисуване „България в моите мечти”, като една от тях е за цялостно творчество. Българчетата от Украйна традиционно са лидери по награди, като само в Българския културно просветен център „Аз Буки Веди” към Конгреса на българите в Украйна отидоха общо 20 награди от трите конкурса на агенцията.
 
Сред официалните гости на събитието бяха и главният секретар на МВнР Веселин Вълчев, генералният консул на България в Торонто Емил Миланов, Таня Досева, директор на Националния дворец на децата, Лазар Додев директор на дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН, Боян Кулов, председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. В залата присъстваха и редица ръководители и учители от български неделни училища в Лондон, Одеса, Ню Йорк, Йоханесбург, Ларнака, Паралимни, Берлин, Мадрид, Валенсия, Стокхолм и др., които имат основна роля за подготовката и развитието на младите български таланти.  
 
Несъмнено най-вълнуващата част от тържеството през тази година беше връчването на наградите на присъстващите лауреати лично от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, която изказа своето признание и вълнение от таланта на всяко дете. С музикални поздрави към участниците и гостите се включиха първенци от певческия конкурс „Прехвръкна птичка”: Людмила Граматик /15 г./ от Български културно-просветен център „Аз Буки Веди”, Одеса; Мирена Герова /14 г./ от Българско неделно училище „Родолюбие”към Асоциация на българката „Бялата лястовица”, Валенсия, Испания; Български детски хор и училище „Гергана”, Ню Йорк, САЩ и Моника Азманска /15 г./ от Българско неделно училище „Българче”, Дубай, ОАЕ.
 
След закриването на официалната програма последваха топли срещи и общи снимки за спомен. Специално за тържеството на Държавната агенция за българите в чужбина в същия ден бе открита и Детска арт-работилница към Съюза на архитектите в България, където малките лауреати продължиха да творят и да се забавляват.  
 
Маргарита Ралчева,
дир. „БО и ИД”