АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Награждаване на победителите в детските конкурси на ДАБЧ

24 юли 2014

 

Награждаване на победителите в детските конкурси на Държавна агенция за българите в чужбина под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова
 
На 25 юли 2014 г.(петък) от 11.00 ч. в Съюза на архитектите в България ще се състои тържество за награждаване победителите в детските конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Инициативата се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България  г-жа Маргарита Попова.
 
През тази година в конкурсните прояви, учредени от агенцията се включиха общо 1251 българчета от цял свят. Повечето от тях са ученици от българските училища в чужбина. Лауреатите от трите конкурса са общо 104 деца и юноши. Очакваме част от наградените деца да присъстват лично на тържеството в София.
Сред поканените са родители и учители от българските училища зад граница, родни творци, представители на държавни институции, дипломатическия корпус, неправителствени организации и медии.
 
По традиция програмата на тържеството включва:
• откриване на изложба с отличените творби в конкурса по изобразително изкуство „България в моите мечти” 2014; темите на конкурса през тази година са: Българските традиции; България е навсякъде с мен; Живата природа на България; Моят дом, моето семейство; Моята България и моят свят; Ваканция при баба и дядо в България
• церемония по връчване на грамотите и наградите в конкурсните прояви
 
Вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова ще приветства присъстващите в залата лауреати и ще връчи наградите.
 
С музикални поздрави към участниците и гостите ще се включат първенци от певческия конкурс „Прехвръкна птичка”: Людмила Граматик /15 г./ от Български културно-просветен център „Аз Буки Веди”, Одеса; Мирена Герова /14 г./ от Българско неделно училище „Родолюбие”към Асоциация на българката „Бялата лястовица”, Валенсия, Испания; Български детски хор и училище „Гергана”, Ню Йорк, САЩ и Моника Азманска /15 г./ от Българско неделно училище „Българче”, Дубай, ОАЕ.
 
В четиринадесетото издание на Международния конкурс по изобразително изкуство „България в моите мечти” през 2014 г. участие взеха 820 деца и юноши от българските общности в 23 държави: Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Канада, Ирландия, Кипър, Китай, Нидерландия, ОАЕ – Дубай, Португалия, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, РЮА, Украйна, Унгария, Франция, Чехия и Швейцария. На адреса на ДАБЧ, учредила конкурса, бяха изпратени общо 937 рисунки и приложни творби. Комисията бе в състав: Румен Статков, председател и Милена Владкова /Национален дворец на децата/ и Коянка Димитрова /Държавна агенция за българите в чужбина/.
 
В осемнадесетото издание на литературния конкурс „Стефан Гечев” 2014 година  за деца от българските общности в чужбина бяха зададени следните теми: „Българските митове и легенди: нашето наследство в световната съкровищница” и „Моята България и моят свят”. В тазгодишното издание на конкурса се включиха общо 208 участника от 19 държави: Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция,  Испания, Молдова, Канада, Кипър, Китай, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Унгария, Украйна, Франция, Чешка Република и Швейцария. Журито бе в състав: Весела Фламбурари – председател, Милена Милева /писател/ и Лили Спасова /Държавна агенция за българите в чужбина /.

В петото издание на конкурса по пеене за деца и юноши от българските общности в чужбина  „Прехвръкна птичка” 2014, организиран от Държавна агенция за българите в чужбина, бяха подадени 81 заявки за участие от 11 страни: Испания, Кипър, Украйна, САЩ, Австрия, Швейцария, Унгария, ОАЕ, Кувейт, Германия, Канада. Най-активно се включиха българчетата от Украйна с 42 заявки за участие, Испания с 15 и САЩ – 7. Общият брой на децата, участвали в конкурса през тази година е 223 като най-много са от Украйна – 90, Германия - 43 и Испания – 31 деца. Заявките за участие от вокални групи са 23, от дуети и трио – 9, от индивидуални изпълнители. – 48.     Журито бе в състав – акад. Любка Рондова – председател, Юлия Цанкова /БНР/ и Маргарита Ралчева / Държавна агенция за българите в чужбина/.

 

Статуя на София – покровителка на града
Снимка: www.sofia.bg