ПОСТИЖЕНИЯ

Балетистът Момчил Младенов(Ню Йорк) и сбъднатата мечта

23 юли 2014

 

През лятото почитателите на балета можеха да се насладят на нова програма, изнесена от признати професионалисти. Продължава развитието на програмата „Американски балет за България”.
Програмата е инициирана от балетиста Момчил Младенов, който от 1999 година живее и работи в САЩ. Подкрепена е от Фондация „Америка за България”.
Талантливият балетист стои зад хореографията на „Скрябин квинтет”, част от цикъла, който предлага „Американски балет за България” преди време.
Тогава родната публика е имала възможност да види и постановките „Шехерезада” по хореография на Катрин Поузин, както и „Ла сорс” от Баланчин, в разработка на Диана Уайт....
През 2014 година програмата продължава своето развитие. Реализира се четвъртото й издание.
Осъществява се българо-американско творческо сътрудничество. Прима балерините на Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова излизат на сцена заедно с американски партньори.
В проекта участват прима балерини, премиер-солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света „Ню Йорк Сити балет” и „Пасифик Нордуест балет”, се съобщава още в медии.
През 2014 г. програмата предлага пет балета, които представят творчеството на американския балетист и хореограф Том Голд.
По този начин се популяризират творческите търсения в определени жанрове в изкуството. В същото време се насърчава или преоткрива възможността за сътрудничество на професионалисти от различни школи.
След 2011 година Момчил Младенов не е на сцената, но не се откъсва от балета и изцяло се отдава на инициативата. Свързал я с фондацията „Cultural Bridges”.
Навремето талантливият българин работи у дома в продукция на балет „Арабеск”. Сам признава, че заминаването отвъд Океана изниква за него  малко изневиделица. В плик DHL един ден намира документи за виза и договор за работа с университет в Ел Пасо, Тексас.
Младенов бързо взима решението за новото предизвикателство в професионалната кариера. Седмица по-късно вече има виза и билет. И заминава в Америка.
 
В отворените общества контактите са по-лесни и много динамични. Хората на изкуството търсят контакти и проекти по-интензивно от други. При тях пътуването в чужбина много често е въпрос на програма или проект, който стартират или в който участват.
 
До престижните арт-компании обаче не се стига лесно…Момчил Младенов реално си дава сметка, че не е световна звезда в балетното изкуство и тепърва трябва да представя и налага качествата си.
Казах си, че ако не съм в Ню Йорк, няма никакъв смисъл да съм в Америка. Там е меката, там е балетът, там са танцьорите. Там е всичко”,  разказва вдъхновено пред медии Момчил.
В Америка българинът се явява на конкурс, организиран от Сюзан Фарел. За нея знае по списанията за американски танци и балет, които е взимал от Американския културен институт в София. И дотук.
В конкурса обаче успява да покаже качествата си. Получава покана за сключване на договор.И така от септември 2001 г. започва да работи за компанията Suzanne Farrell Ballet. Пет години в компанията е премиер-солист.
Със Сюзан Фарел съживяват хореографията на Баланчин по Дон Кихот. „Все още съм единственият след него, който е играл тази роля”, не без гордост споделя талантливият българин.
Питат го не изпитва ли носталгия по Родината, след като толкова много години е в САЩ. И той отговаря така: „Връзката ми с България е много силна.Носталгия съм имал през всичките ми години в Америка”.
Радостен е, че вече често може да е „у дома”. „Имах дълъг период , почти две години, през които не бях се прибирал и България много ми липсваше”, признава нататък балетистът.
Изпитвал е много особено чувство, но това не му е пречило да държи на себе си, на развитието си и на това, което прави, разбираме от водения с него разговор. Вече е решил категорично, че поне през половин година ще се прибира за малко.
 
Връзката на професионалиста с Родината е още по-зряла и по-значима, пряко свързана с любимото му изкуство и професия в живота. Програмата „Американски балет за България” е негова сбъдната мечта.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка:
Катя, Марта, Венера и Вихра в проекта “Lose Yourself to Dance”. Снимка: Ani Collier и личен архив