КАЛЕЙДОСКОП

Незабравими концерти за българската общност в Ню Йорк

04 юли 2014

 

Десетгодишнината на Български детски хор и училище „Гергана“ – най-старото българско училище в Ню Йорк бе отбелязана с четири незабравими концерта за българската общност в този американски град.

 

На 6 май 2014 група деца от хора откриха с две любими американски детски песни на български език годишната гала церемония на Глобалния фонд за децата (Global Fund for Children) – голяма световна неправителствена организация с дейност в 70 страни. Спонсори и гости, сред които знаменитости, ги аплодираха на крака.

 

It was very apparent that the children were a huge hit with the audience—what a talented group of kids!” – се казва в благодарственото писмо на домакините. Фондът се е наредил и сред спонсорите на „Гергана“.

 

На 9 май театрално студио „Гергана“ показа третото си представление на детския мюзикъл „Как без музика?“.

 

Две седмици по-късно постановката получи първата награда от конкурса на Държавната агенция на българите в чужбина (ДАБЧ) за детски вокални групи „Прехвръкна птичка”.

 

На 12 юни любителите на джаза се насладиха на концерта на основателката на детския хор, певицата и автор на песни Гергана Велинова, с пианиста Асен Дойкин и контрабасиста Трифон Димитров в  незабравима вечер, посветена на паметта на Борис Карадимчев.

 

Гергана Велинова, която все повече се развива като зрял артист с присъствие, държащ публиката в шепа от първия до последния миг на шоуто, е бивша солистка на създения от  Карадимчев преди 35 години детски хор „Пим Пам“. Композиторът се готвил да дойде на честването на училището и искал да напише специална песен за юбилея. Гост на концерта бе съпругата му, Магдалена Немцу, административен директор на „Пим Пам“.

 

На 15 юни се състоя двучасов тържествен юбилеен концерт и годишно училищно тържество.

 

По общо мнение „Гергана“ е твърде различна от стандартното българско училище в чужбина. Макар да се придържа към най-високите образователни стандарти и да има висококвалифицирани учители, „Гергана“ ангажира децата и с богатия колективен естетически и трудов опит на хоровото пеене, театралното студио, а отскоро – и съвременния танц.

 

Това съчетание има благотворно и трайно въздействие върху децата. Съместната работа на малки  и големи на сцената, в българска художествена езикова среда, създава истински, жив и траен интерес към българската култура и приятелства за цял живот.

 

Ученето и разбирането на песните и ролите, самото владеене на десетки български художествени текстове наизуст дават съвсем различен смисъл и мотивация и на ученето в клас…

 

Някои моменти от по-дълъг материал  на г-н Николай Николов, посветен на събития, свързани с дейности на хор и училище „Гергана”, Ню Йорк.