ПОСТИЖЕНИЯ

Филип Киркоров изнася четири концерта в четири български града

25 юни 2014

 

Филип Киркоров – непредсказуем и благороден, отдаден и изящен на сцената
Филип Киркоров е мегазвезда от световната поп сцена, руска мегазвезда с български корени.  Години наред той впечатлява публиката - от Москва до Ню Йорк, и от София и Бургас…и до Торонто. 
Роден е във Варна, в артистично семейство. Баща му е български певец от арменски произход, майка му е рускиня. През 90-те години става известен естраден певец в Русия, където се развива и кариерата му.
В творчеството му присъстват песни, написани от композитора Тончо Русев и изпълнени от звездата на българската поп сцена Васил Найденов. И това не може да не сгрява всяко българско сърце.
Мегазвездата помни и цени приятелите си. За българските си приятели и партньори от света на поп музиката, Киркоров не пропуска случай било на пресконференция или директно от сцената на концерт в България да не се отзове с уважение и благодарност.
Приятелството му с Катя и Здравко от "Ритон", Тончо Русев, Васил Найденов, Георги Христов и други изпълнители е от години, пишат медиите.
В отделни моменти именитият артист е стряскащо иновативен и непредсказуем. За някои журналисти в определени ситуации (на пресконференция) той е я скандален, я прекалено рязък. Киркоров обаче  е романтичен и всеотдаен артист (на сцената)…за много и много други.
Филип Киркоров е най-продаваният руски изпълнител за всички времена, разбираме от медии. Концертите на мегазвездата са ярко и завладяващо шоу, изпълнено с лиризъм, разнообразие, страст… и великолепна сценография.
И през 2014 г. артистът се представя с програма( версия на спектакъла „Другой”) на почитателите си в родна България: при това концертите през лятото са и във Велико Търново, и във Варна, и в  Бургас, и в София.
Ако съдим по тв-излъчвания на спектакъла му „Другой”, там в един момент ефектно му партнира Ани Лорак, млада украинска звезда от поп сцената, която преди време Киркоров лансира с творческо сътрудничество по пътя към славата.
Ани Лорак няма как да не си спомня за звездното си присъствие с песен на Филип Киркоров в престижната европейска развлекателна програма „Евровизия”. Успехът на този фестивал гарантира европробив в светлините на прожекторите.
Украинските изпълнители не един и два пъти са призьори в този евройпески фестивал. С песен на Киркоров Ани Лорак също влезе в топ 6. С песен пак на Киркоров, на поредната „Евровизия”, и Дмитрий Ковтун(Беларус) май бе класиран някъде около топ 6…По-скоро куриозно, ако не и някак комично, звучи, че самият Киркоров не е печелил „Евровизия”. Не е бил класиран нито  в топ3, нито в топ 6.
През 2014 г. с песен на Киркоров в конкурса „Евровизия” се представят в състезателната програма и сестри Толмачови(Русия). И ако Ани Лорак( Украйна) и Дмитрий Ковтун(Беларус) постигнаха резултат в топ 6, то и руският дует с песента си също извоюва признание…за място в топ 6 - топ 8.
Русия е показала, че държи на представянето си на този престижен музикален еврофорум. През последните години Русия регистрира две супервпечатляващи участия на „Евровизия” на младата поп звезда Дима Билан, стигнал и до №1, изнесъл впоследствие и голям концерт в НДК.
Конкурсът е много бляскаво, пищно и представително шоу в света на забавната музика. Там по-скоро композитори, и в по-малка степен изпълнители, доказват класата си.
„Евровизия” си остава завличащо шоу и оспорвано състезание на страни и композиции, в двeте значения на думата - „оспорвано”: люта битка за престиж и много критики от медии и музикални критици за извършваните класации.  
Българското присъствие във фестивала  е рамкирано от постижението на Елица Тодорова и Стоян Янкулов с незабравимия хит „Вода”, класиран при представянето му на музикалния еврофорум в топ 6. Филип Киркоров обаче с българските си корени също ни носи аргумента да забелязваме и неговите постижения ( с негови композиции) в конкурса през годините.
Колкото до „българската връзка” в творчеството на Киркоров, то тя не се изчерпва само с песните на композитора Тончо Русев, изпълнени от Васил Найденов. Познати са и неговите изпълнения на хитовете „Прегърни ме“ на дует „Ритонили „Детски спомен жив“ на Орлин Горанов  и Кристина Димитрова.
Киркоров стартира професионалната си кариера с композицията „Атлантида”(1992). Получава приза „Овация”, за да покаже и убеди, че притежава изключително сценично присъствие, че силата му са сценичните спектакли.
Рязък тласък и възход получава кариерата му след сътрудничеството му с примата на руската поп сцена Алла Пугачова(1994-2004). Впрочем, началото на звездия път на руската поп легенда в забавната музика също е белязано с приятен спомен за България, с постижение на българска сцена, с успех на композицията „Арлекин”, представена на фестивала „Златният Орфей”.
В спектаклите на руската мегазвезда с български корени днес неизменно присъстват пищна хореография и големи декори, много балет, появяват се колекции на модни дизайнери.
Филип Киркоров изнася спектакли на световно известни сцени. Негови композиции и изпълнения са звучали в Madison Square Garden, Friedrichstadt Palace, Grand Theater, Jubilee Theater, Taj Mahal, Roy Thompson Hall, MGM Grand, Карнеги хол в Ню Йорк и т.н.
Сред забелязваните албуми на поп певеца са:„Дива”(2001), „Ще повярваш ли?”(2001) „Вчера, днес, утре”(2001), „Влюбен и безумно самотен”(2002), „Непозната”(2003), „Като луд съм”(2005), „For you”(2007), „Другой”(2010).
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”