Предстоящи Събития

Родопска гайда и кръшно българско хоро в Мюнстер, Германия

13 юни 2014

 

На 14 юни т. г. на централния градски площад пред замъка в Мюнстер ще бъде открит Интернационален летен празник под мотото „Около света за един ден”. Главен организатор е Студентският съюз на чуждестранните студенти – AstA. На специална сцена различни национални групи с присъствие в този град ще представят с песен и танц фолклорните традиции на своята държава.
От 18.00 до 18.30 ч. по програма на сцената ще излезе танцовата трупа към Германско-българската родителска инициатива „Ян Бибиян” от Мюнстер. Изпълненията на родопска гайда и български хора сред които обичаните „Чичовото” и „Елено моме” ще зарадват многобройните почитатели на нашенския фолклор в Германия. Към хорото ще се присъедини и танцовата трупа, създадена наскоро към старото германско-българско дружество „Иван Вазов” в Есен, на което агенцията помогна да се сдобият с тракийски носии.
Сдружение „Ян Бибиян” с председател Улф Георгиев е основано преди три години с основната цел да подпомага образованието по български език, история и география на България. В състава  му влизат български и германски граждани от български произход, сред които и бивши наши студенти от университетите в Мюнстер и Оснабрюк. Българският щанд ще информира участниците в празника за културната дейност на организацията и специално на българското училище към нея, в което се обучават понастоящем 25 деца.
Коянка Димитрова, директор на дирекция "БО и ИД"