ПОСТИЖЕНИЯ

Джаз пианистът Марио Станчев(Лион) с концерт в родината

03 юни 2014

 

Пианист, композитор, преподавател, Марио Станчев е едно от най-големите имена на българския джаз. Неговата професионална кариера започва в България, сетне за дълги години той е извън страната.
Във времето на конфронтацията на идеологиите джазът тук и там в България, от втората половина на 20 век,  се възприема и като „западно изкуство”,  затова по-скоро е логично музикантът да изпитва някакви проблеми с хоризонта: как и дали?
През 70-те години на миналия век джазът като направление в музиката в България нямаше много възможности да пълни салони. Или пък да разчита на мрежа от клубове, където да звучи седмица след седмица.
„Марио Станчев избяга, за да свири с Дизи Гилеспи”, изведе ефектно в заглавие известен български журналист, който с интерес и привързаност следеше по-изкъсо изявите на джазмена  открай време.
Мисълта е насочена към устрема да преследваш мечтите си, да вървиш докрай, вероятно и за потребността от духовна среда и терен за по-интензивни професионални контакти.
През 1980 година младият музикант акомпанира на българската джаз вокалистка Камелия Тодорова на фестивал в Полша. Забелязан е, получава персонална покана да участие в престижния джаз фестивал Jazz pulsation в Нанси(Франция), но заминаването му е отказано, се припомня в медии. И нататък?
През 1980 година Марио Станчев заминава във Франция и остава да свири джаз там. Във френския град Лион се развива и преподавателската му кариера.
И нещо повече, в музикалната консерватория в Лион дори започват да преподават джаз след пристигането там на талантливия български джаз музикант.
Впоследствие, той ще свири със значими имена в жанра, като Майк Ричмънд, Енрико Рава, Рон Картър, Андре Чекарели, Адам Нусбаум, Филип Петручани, поясняват медии.
…В кариерата си музикантът ще сътрудничи с различни музиканти и в различни формации. И няма да забрави нито откъде е тръгнал, нито приятели, с които е свирил преди години.
В България той е свирил в квартет „Фокус”, формацията, която е сред най-уважаваните представители на родния джаз през 70-те и 80-те, изпълняващи фюджън.
В Джаз Квартет „Фокус” на Симеон Шерев(флейта), ръководител на състава, на пианото през различно време сядат и Милчо Левиев, и Марио Станчев. През 80-те във формацията на пианото е Антони Дончев, а на ударните - Христо Йоцов.
През 2013 г. Марио Станчев пак пристига в България и партнира в концерт. Включва се във фестивал и осъществява запис в БНР с големия български музикант Христо Йоцов.
Няма как да не оценим по достойнство завръщането на българска сцена на много талантливия професионалист, който дълги години е бил в чужбина, като разгледаме изявите му сега и през призмата на сътрудничеството с български музиканти, с които е бил заедно на сцената преди години.
Джазът е изкуство, отворено към най-разнообразна публика, свързващо за музика и размисъл, съхранено в камерната обстановка на малкия клуб и разчитащо на музикалната култура на съвременния човек.
Секстетът на Марио Станчев във Франция завоюва престижни територии. Специализиран музикален канал за джаз и класическа музика, като MEZZO.TV, представи концерти на формацията му в свои програми, и то сравнително неотдавна…във времето.
Изпълнената от големия джазов пианист музика звучи през последните години по-често в България, радва почитателите на джаза и в София, и във Варна, и в Банско.
Музикантът се включва в най-престижните фестивали в родината, в които се представя джаз. Излиза на сцената на международни джаз форуми: в Банско или Стара Загора.
Марио Станчев, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов създават албум, в който звучат както техни композиции, също и музика на светила в джаза. Албумът „Есенни листа в София” предлага композиции на Марио Станчев, Христо Йоцов, Хърби Хенкок, Уейн Шортър и др.
Музикантът не подминава най-значимите клавирни форуми у нас, като този - „Пиано Екстраваганца Фест”, организиран от именития български пианист Людмил Ангелов, който се реализира в Испания и по света.
През 2014 година джаз пианистът ще се появи през юни и на престижния джаз фест в Стара Загора. Там се очаква на фестивалната сцена да се качат и други именити представители на българския джаз, като Милчо Левиев и Любомир Денев.
С присъствието на най-големите имена на българския джаз, с поглед обърнат десетилетия назад, като Милчо Левиев, развил кариерата си в Америка и Марио Станчев, развил кариерата си във Франция, фестивалът в Стара Загора получава, eстествено, по-особен блясък и престиж.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
снимка: Марио Станчев,
Jazz Vienna 2005