Предстоящи Събития

Спартакиада-2014

26 май 2014

 

Държавната агенция за българите в чужбина за четвърта година организира Спартакиада за ученици. В нея ще участват представители на българските общности зад граница.

 

През 2014 г. е предвидено инициативата да се проведе в дните от 27 до 30 май в комплекса "Златни пясъци".

 

Поканени за участие в Спартакиадата са юношески отбори от Стар Бешенов,  Румъния,  два отбора от Одеска област, Украйна, три отбора от различни райони на Молдова, както и младежи от  Иваново, Босилеград и Димитровград, Сърбия.

 

Това събитие дава възможност за взаимно опознаване и изграждане на връзки и приятелство между представителите на младите поколения наши сънародници, живеещи извън България.


Предстоят спортни състезания по футбол за момчета и волейбол за момичета. Мястото на провеждане на Спартакиадата ще бъде хотел „Спортпалас” в к.к. „Златни пясъци”, където ще бъдат настанени участниците.

 

Състезанията ще се провеждат в спортните съоръжения на комплекса. Отборите са съставени от 20 души – по 10 момчета и 10 момичета.


В рамките на инициативата, ще бъде организирана кръгла маса с участието на представители организациите на българските общности от посочените държави и преподаватели от училища, в които се изучава български език.

 

По време на Спартакиадата младежите от Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия ще запознаят участниците и гостите с културата, обичаите и традициите на своя роден край.