КАЛЕЙДОСКОП

Съборът „Гергьовден” във Валенсия - любов и носталгия

20 май 2014

 

 
На 4 май 2014 г. се състоя Петия Събор на Българите „Гергьовден“ от област Валенсия, организиран от асоциацията на българката „Бялата лястовица” с президент Сийка Мудиева. Почетен гост и тази година беше обичаната и уважавана от всички българи в областта г-жа Мая Стефанова, генерален консул на Република България в гр. Валенсия. Г-жа Стефанова пристигна на събора със семейството си.
 
Хубавото време и чудесната природа в парка Ла Чопера в близост до Алхемеси направиха изпълненията на танцовите състави още по-пъстри, а песните на Мирена Герова и Боян Евгениев звучаха по-звънки и по-мелодични от всеки друг път. В тазгодишния събор се включиха: Танцов състав „Гергьовден“ към Асоциация „Св. Георги“ гр. Барселона, Танцов състав „Чанове “ гр. Сарагоса, Фолклорна формация „Еделвайс” град Алзира.
 
Някои фолклорни формации всяка година участват в инициативата, което много ни радва и задължава. За втора поредна година изпълнителите от танцовия състав „Еделвайс“ към Асоциация“ Света София от Леванте“ гр. Торент показаха неудържимата си любов към фолклора и българските традиции. Самодейците от танцовия състав за народни песни и танци „Българска роза“ гр.Валенсия като домакини на проявата участваха в нея за четвърти път. Те бяха не само изпълнители на сцената, но и се включиха в органзацията на събитието.
 
Празничната програма бе обявена за 11ч., но хора, дошли и близо и далече, започнаха да заемат местата около сцената още в 7:30 ч. Паркът събра около 2500 сънародници. Смеем да твърдим, че няма събитие, събиращо българите в чужбина, което да е по-многобройно и по-забавно от събора „Гергьовден”.
 
Самодейните танцови състави получават поле за изява, показват танцови стъпки, забавляват и вдъхновяват. Останалите сме потопени в магията на българския фолклор, запленени от танца, малко превъзбудени, с грейнали лица, завъртяни във вихъра на забравата, родена от любов и носталгия по българското.
 
Благодарим на всички членове и симпатизанти на асоциацията. С техния доброволен труд и вложени собствени средства те правят този празник изключително преживяване. Благодарим на нашите спонсори: Симен бар-клуб от Назарет, гр.Валенсия, Лайкамобил, Магазин Тангра от гр. Валенсия,Фирма „Блаканика“, Дилян Андреев Фирма Кромадос Ройдил и Юлия Павлова представител на Фирма„ Вижън“. С техните усилия и дейност този събор разполагаше със сцена, озвучаване и подаръци за традиционното фолклорно надиграване и томбула.
 
Признателни сме за съпричастността към инициативата от страна на самодейните колективи, които пътуват на свои собствени средства, за да се включат в празника във Валенсия. Чрез танците и песните си те радват окото, пълнят душата, карат ни да чакаме деня на събора изпълнени с желание.
 
Благодарим и на присъстващите! Всичко това е за вас и за нас, защото сме едно цяло, заради българската духовност, заради родните песни и танци, които сгряват душите ни!
 
Царинка Панева, Асоциация на българката ”Бялата лястовица”, гр.Валенсия