КАЛЕЙДОСКОП

Видео: ЦИК обяснява как да се гласува с новата бюлетина

15 май 2014

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) разпространи видеоклип, който показва как се гласува на предстоящите избори за евродепутати.

На евровота за пръв път ще се гласува с последователно номерирани бюлетини, подредени в кочани.  За да не могат да се подменят в кабинката за гласуване, те имат полиграфическа защита и номерация.

Всяка бюлетина има два съвпадащи номера, които се откъсват. Преди гласуването секционната комисия откъсва бюлетината от кочана, където остава единият от двата номера, и я подава на избирателя.
 
След гласуването избирателят подава сгънатата си бюлетина на комисията. Тя сравнява втория номер с този, който е останал върху кочана. Ако съвпадат, го откъсва и го пуска в отделна кутия. Избирателят пък пуска в урната сгънатата бюлетина, върху която не е останал нито един номер.

От лявата страна на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали независим кандидат, както и квадратчета с поредните им номера. В дясната
ѝ част има и 17 кръгчета с поредни номера, колкото са евродепутатите от България.

Избирателят може да отбележи
избора си за само със знак Х или V със синя химикалка в квадратчето с номера на съответната листа, иначе бюлетината ще се счита за невалидна.

Освен партия или коалиция той може да посочи и предпочитание за конкретен кандидат от листата - т.нар. преференция. За целта трябва да постави знак X или V и в едно от кръгчетата от дясната част на бюлетината - с номер, който съответства на поредния номер на кандидата в листата.
 
Пред изборното помещение и в кабините за гласуване има табло, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по листи.


Ако в бюлетината е отбелязана преференция за повече от един кандидат, преференцията няма да се отчита, но гласът за отбелязаната партия или коалиция ще е валиден.

Експерти не изключват възможността партиите да използват този пропуск в закона, за да контролират вота в малките населени места.
 
Ако на избирателите, продали гласа си, се укаже предварително каква комбинация да попълнят върху бюлетината, така че преференцията да не бъде валидна, при преброяването след това комбинациите могат да се видят и проследят.
 
Публикува се по:
http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/05/13/2298717_video_cik_obiasniava_na_izbiratelite_kak_da_glasuvat_s/
 
Материалът се публикува и в портала за информация и консултация „РодинаКонсулт”