ПОСТИЖЕНИЯ

Емил Стойчев(Франция) излага картини в галерия „Нюанс”

13 май 2014

 

„Без духовност не може”, казва в разговор Емил Стойчев. В медии четем, че той e най-скъпо продаваният български художник в чужбина.
17 картини на известния творец от периода 2008-2014 гг. представя на публиката столичната галерия „Нюанс” през май 2014 г.
Художникът работи в България и във Франция. До 1991 година създава картини в България, след това – във Франция.
Роден е в София(1935). В България през втората половина на 50-те години известно време е бил театрален художник. Участвал е във всички ОХИ, както и в изложби в чужбина.
Познато име и признат творец в арт-средите. Излага свои картини на Биеналето на живописта в Кан сюр Мер, Франция (1978, 1981), на Международния панаир на изкуствата в Базел (1978,1988), на Международния панаир на изкуствата в Ню Йорк (1980).
През 1991 година все пак заминава за Париж. А там вече е бил представян:  участвал е в престижния  "Есенен салон" във френската столица (1979,1987).
Естествено е да го попитат в интервю по повод на заминаването му: „защо сега?” В годините на демокрацията към модерното изкуство, към различни течения в изкуството на XX век,  към естетическите търсения или провокации, в България се гледа без притеснение, произтичащо от доминираща идеология в обществото.
Винаги е интересно с какви очаквания, страхове и желания е свързано заминаването. На подобен въпрос "защо сега?" големият художник отговаря по следния начин: „Животът тече така, че имам чувството, че не аз го редя, а той мен”.
Със загадка или закачка творецът говори за издивидуалния избор: „Аз мога да искам да пътувам с един кораб, но да няма места или пък мога да не искам, но изведнъж да ми кажат: “Ела тук”.
През 90-те години получава ново признание във Франция. Президентът на Френската република Жак Ширак го кани да направи изложба в двореца Багател.
Сравняват произведения на художника с творби, създадени из под четката на световно известни майстори като Пикасо, Гоя , Миро.
Като художник Стойчев е осъществил десетки самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Германия, България, в Америка и Азия.
Медии го определят като голям майстор на съвременното изкуство. Отбелязват неговия самобитен модернизъм.
В разговори с него по-скоро е премерен и не допуска лесно в съкровения свят на естетиката си. Сигурно малко недолюбва политиците, като казва в интервю „че те ако ги няма художниците, няма кой да направи паметниците, на които се кланят”.
А може би пак търси своя контрапункт за силата и смисъла на живота, като акцентира върху духовното и духовния продукт в дните ни. Той може да си го позволи.
Емил Стойчев е единственият български художник, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща „Друо“.
„Изкуството е най-ценният брилянт в короната на една държава”, споделя творецът. В този контекст желае държавата повече да се грижи за кинодейци, писатели и художници.
Много обича да пътува. И изповядва: „Художникът е един самотен мореплавател. Сам си поема всички рискове”.
С поглед към силно обичаната от него Франция, художникът пояснява, че „най-много туристи могат да се видят пред „Лувъра” и музея “Орсе”, а не пред кафенетата”. Така си е!
 
Относно себеуважението ни, като към хора, осмислящи живота си с духовното и традициите, с изкуство и култура, самият той ни дава пример с Франция. Там пазят традициите и ги развиват. Стойчев иска така да бъде и в България.
Франция е призната дестинация за почитателите на хубавото вино и кухня, споделя художникът, но не заради тях тя присъства в мислите ни. Във Франция казват: “О, импресионистите, философите, музиката!”, припомня големият творец.
Емил Стойчев е удостоен и с най-високото българско отличие орден „Стара планина”, I –ва степен.  
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимка: Емил Стойчев, Композиция, 26-27.ІІІ.1991 г.
акварел/хартия, 48/65 см, подписана, датирана