КАЛЕЙДОСКОП

Български песни и хора в Турция

08 май 2014

 

 
 
В Дидим, Турция се проведе поредното издание на фолклорния фестивал „Арт Мастърс”. Организатор на проявата бе „Арт Мастърс Фестивалс”.
 
Над 200 танцьори и любители на българския фолклор се събраха на трети фестивал "Арт Мастърс" в Турция, за да популяризират родното изкуство и култура.
 
Дидим е древен град в Югозападна Турция. Разположен е на източния бряг на Егейско море, на 200 км. южно от Измир. Градът е един от туристическите центрове на егейското крайбрежие на Турция. Предлага прекрасни условия за летен отдих на брега на морето.
 
Хиляди туристи се забавляват всяка година по плажовете. Организаторите определено разчитат и на техния интерес към представения в Дидим български фолклор.
 
Целта на фестивала е да събере заедно състави и изпълнители от различни градове в името на културния диалог и опознаването на различни култури.
 
В проявата в турския Дидим се включиха клубове и групи за български фолклор от различни части на България. Кметът на града поздрави участниците в този празник на духовното и културата.
 
Във фестивала взеха участие: "Българско хоро" от Плевен, "Жътвари" от Добрич, Университетски клуб за танци към МГУ- София, Клуб за народни танци от район Сердика в София, детски танцов състав "Майсторите на танца" от читалище "Пробуда" в с. Драгичево, клуб "Майсторите на танца" от 10 ОУ "Алеко Константинов" в Перник, танцов парти център в хотел "Струма", любителска формация "Майсторите на танца" от кв. Люлин в София и сборна формация от Перник.
 
Инициативата предложи програма, състояща се от концерт и дефиле, уърк-шоп, приятелски срещи… плаж и развлечения за участниците в останалото време.
 
При откриването на феста, групите от България преминаха в дефиле по улиците на града. Отпред се вееше българският трикольор. От малките дюкянчета танцьорите получаваха поздравления.
 
Български хора се извиха на просторния площад, до който стигнаха танцьорите по време на дефилето. Публиката бурно аплодираше изявите им.
 
Участниците във фолклорния фестивал прекараха незабравими мигове под топлите лъчи на южното слънце, насладиха се на живописния морски залез в Дидим, разгледаха уникалния природен феномен Памук Кале и древния храм на Артемида в Ефес, научихме също така от информация за проявата на организаторите.
 
По информация в интернет и предоставена информация от продуцентска къща „Добрините”.