КАЛЕЙДОСКОП

Български фестивал на изкуствата в Канада

07 май 2014

 

 
На 25 април 2014 г. в Художествената галерия „Пейпърмил“ в Торонто бе дадено началото на четвъртото издание на  Българския фестивал на изкуствата в Канада /БФИК/. Организатор на проявата е сдружение с нестопанска цел под същото име - БФИК, с програмен директор Елица Йорданова, с подкрепата и сътрудничество на „Иванов радио група“ /основен спонсор на фестивала/, Македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги“,  Българо-канадската компания „Балканто”, със спомоществователството на канадски компании и частни лица и с активната подкрепа и съдействие на Генералното консулство на Република България в Торонто. Фестивалът се провежда с медийното партньорство на вестник „Български хоризонти“, а фото-представянето му в медийното и интернет-пространството се осъществява от художник-фотографа Миряна Митрович, която е автор и на представените към текста снимки.
 
Темата на фестивала тази година бе “Отгласи от Балканите”, по името на показаната по време на фестивалните дни изложба на американския фотограф и фолклорист Мартин Кьониг. Експозицията включваше черно-бели фотографии, изобразяващи бита на обикновените хора в България в периода 1966-1979 г.
 
Впечатляващ факт от биографията на автора, преподавател по балканско танцово изкуство, е откриването на световноизвестната ни певица Валя Балканска. Той записва прочутата й песен „Излел е Дельо хайдутин”. Записът е включен в 27-те селектирани произведения, които са изпратени в Космоса на борда на „Вояджър” като послание от Земята.
 
Събитието бе открито от посланика на Р България в Канада г-н Николай Милков, който произнесе приветствена реч пред участниците и гостите на фестивала. Сред гостите на фестивала бяха зам.-директорът на Royal Ontario Museum г-н Ксеркс Мазда, генералният консул на Р България г-н Иво Мускуров, председателят на Канадско-българската бизнес мрежа г-н Матей Недков и президентът на „Иванов радио груп“ г-н Бил Иванов. Веднага след това зрителите имаха удоволствието да се насладят на концерта на ръководената от Антон Апостолов етно-джаз формация „Грийн скай джаз проджект“. Гостите на проявата, предимно представители на българската общност, имаха възможността да се запознаят и разговарят с творците по време на коктейла, организиран по повод откриването на фестивала.
 
В следващия фестивален ден, открит от генералния консул на Р. България в Торонто Иво Мускуров, в театралния салон на „Пейпърмил“ Канадско-българската асоциация за поезия „Изток-запад“ проведе литературно четене. Местни, предимно български поети, представиха свои стихове. Програмата продължи с излъчването на новия филм на Ники Илиев „Живи легенди“ и завърши с моноспектакъла „Благодаря ти любов!“ на поета с китара Ивайло Диманов, който представи стихове и песни от най-новия си албум. След спектакъла авторът проведе среща с почитатели на поезията и раздаде автографи.
 
В третия фестивален ден Мартин Кьониг проведе семинар пред предимно университетска публика със специални интереси в областта на фолклора. Той разказа за негови изследвания и работата си в България през 60-те и 70-те години на миналия век. Излъчени бяха откъси от негов филм, представящ български танци от различни региони на България.
 
На 2 май българската общност в Торонто ще има възможността да присъства на концерта на народната певица Ирена Неделчева и перкусиониста Стоян Янкулов, който ще се проведе Македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги“, а на 3 май – на концерта на Джаз-триото „Зона С“.
 
И тази година фестивалът прехвърли границите на Торонто и радва българската публика в Монреал и Отава.
 
По информация на Генералното консулство на Република България в Торонто