КАЛЕЙДОСКОП

Силви Вартан(Франция) направи дарение на музей

07 май 2014

 

Силви Вартан: България е в подем
 
Пристигнах снощи и мога да кажа, че в София е много хубаво. Неотдавана бях тук и мисля, че България е в подем. Погледнете нещата само откъм културата, метрото също е почти готово. Това заяви френската певица от български произход Силви Вартан.
 
Вартан посети Музея за историята на София и разгледа експонатите, които са реставрирани със средства, дарени от нея.
 
"Музеят е прекрасно място и това, което е направено до момента е забележително. Радвам се, че видях вече няколко от реставрираните икони и нямам търпение да видя всичко поставено на място си, както и довършената зала", подчерта Вартан.
 
Френската певица от български произход подчерта, че за нея България винаги е била важна и не е имало и ден в нейния живот, в който да не си е спомняла за родината.
 
"Щастлива съм, когато се завръщам тук, виждам приятелите си, роднините и… мога да пея", каза още световноизвестната певица… „Когато хората имат възможност и средства, първата им задача трябва да бъде да помагат на другите и най-вече на културата”, допълни Вартан.
 
Със сумата от 19 хиляди евро, дарена от Силви Вартан ще бъдат реставрирани 18 експоната, които са включени в темата "Силата на духа". Те представляват църковната тема в музея, както и експонати от Мала Света Гора.
 
Музеят за историята на София ще има 9 зали, които ще включват 10 теми. Ръководството очаква той да отвори врати за посетители през септември. Жителите и гостите на столицата ще могат да видят артефакти от Неолита до 40-те години на 20 век. Ще бъдат изложени и експонати от най-новите проучвания на Ларгото и бул. Княгиня Мария Луиза", разказа пред БГНЕС директорът на бъдещия музей Надежда Кирова-Йовчева.
 
Преди да посети сградата на Централна минерална баня, Вартан получи знака почетен гражданин на София.
 
В книгата на Столична община Силви Вартан написа: "Благодаря ви от все сърце за това отличие – на София, на България, град и страна, които са скъпи на моето сърце. От все сърце, Силви Вартан". /БГНЕС
 
Публикува се по:
http://video.bgnes.com/view/48075
 
 съвсем незначителни съкращения