ПОСТИЖЕНИЯ

Краят на светлата седмица

29 април 2014

 

Григор Димитров и Мария Шарапова отпразнуваха със селфи титлите, които спечелиха в неделя
Най-силният български тенисист за всички времена Григор Димитров отново ни зарадва с голям успех, този път постигнат в края на светлата седмица след Великден.
Успехът в силния турнир в Букурещ бе желан и по-скоро очакван, а не приятна изненада, защото тенисистът бе поставен сред лидерите в схемата.
От друга страна Григор Димитров спечели трети турнир от ранга на престижната тенис-верига ATP за професионалисти и втори за 2014 година. И това е още едно постижение в кариерата му.
В случая става дума за турнир от най-висок ранг, от веригата ATP, когато всяка нова победа е не виртуална, а реална „звездичка” в биографията.
 Отваряш справочника с топ звездите на професионалния тенис днес в интернет и срещу името му гледаш трета „звездичка” в графата спечелени турнири: Стокхолм(2013), Акапулко(2014), Букурещ(2014).
Още в началото на 2014 г., след представянето му на суперсилния турнир в Мелбърн(Австралия), Димитров загатна за това, че му предстои силна година. Звездата на практика измъчи в 220 минутен епичен сблъсък на ¼ финал тенис легендата Рафаел Надал, спрял устрема на българина  към първи ½ финал в кариерата в турнири от ранга на Големия шлем.
22-годишният голям талант смразява не веднъж скептичната усмивка, изникнала на лицата  на тези, които мислят, че сравнението с великия Федерер ласкае, но по-скоро притеснява „дали реално ще съм толкова силен?”, отколкото да дава криле.
Със завидно постоянство и класа в играта си Григор Димитров влезе в топ20 и се предвижва устремно напред към топ 10 през 2014.
В Букурещ Григор Димитров в ½ финала с майсторство надигра след 15 минути игра Гаел Монфис, тенисист от топ 20. Българинът водеше с 5:1 в сета, преди французинът да се откаже да продължи срещата.
Във финала на турнира в румънската столица Григор Димитров убедително спечели срещу Лукаш Росол(Чехия) с 2:0(7:6,6:1). Не допусна драма във финала срещу миналогодишния победител в турнира.
При това, той остава съсредоточен, скромен и премерен в изказа, разсъждава за трудолюбие и устойчиво развитие на играта си, за да убеди всеки, че този е пътят към невероятните успехи на свръхталантливия професионалист.
От месеци не е тайна и връзката между Григор Димитров и Мария Шарапова. Далеч в миналото остана дебнещия ги папарак, за да ги снима някъде движещи заедно. Младите хора демонстрират усмивки, респект, самочувствие  и характер.
Но ако се сещаме тук за връзката на младите, то е и заради красивия завършек на Великденската седмица и за двамата: Григор Димитров спечели в Букурещ, Мария Шарапова – в Шутгарт.
И двамата спечелиха престижни турнири в професионалния тенис по едно и също време, по Великден: в Шутгарт Мария Шарапова триумфира в турнир от най-престижната верига в професионалния тенис WTA.
Руската красавица, която живее в Америка, триумфира в Шутгарт с трета поред победа в турнира в този германски град от най-висока класа, но успехът има много различна интерпретация.
Победата при нея идва не просто след рутинен финал с друга тенисистка от топ 10, сръбската красавица Ана Иванович, и след много драматичен и ефектен двубой, завършил 2:1(3:6,6:4,6:1). Финалът наистина бе изпъстрен с невероятни обрати.
При това Шарапова не спечели този турнир от позицията да е топ 2 или топ 3, а от позицията… топ 9, на която е в момента, в рейтинга на най-силните през сезона. До тази позиция топ звездата слезе след няколко неуспеха в турнири през 2014.
В този смисъл успехът в Шутгарт за Шарапова е двоен удар: потвърдени точки в рейтинга и завръщане по пътя на успеха в турнирите от ранга на WTA.
В някои медии излезе и шеговита закачка към младите звезди: ще подари или не Шарапова на Григор Димитров спечеленото „Порше”, наградата й,  като победител в турнира?
Впрочем, не е закачка, че усмивката грее на лицата на младите, след победите им в Букурещ и Щутгарт. Българска медия семпло поясни, че двамата са отпразнували със селфи титлите, които са спечелили в неделя.
Двамата се срещнали в Мадрид в неделя, където си направили обща снимка с текст: „ти го направи”. А е важно младите хора, които се срещат, да са усмихнати, когато са заедно.
Григор Димитров и Мария Шарапова  са в Мадрид защото следващата седмица на звездите им предстоят в Мадрид турнири от веригата "Мастърс".  
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”