КАЛЕЙДОСКОП

Великденска изложба в културен център в Мадрид

28 април 2014

 
Разноцветни шарки, мирис на бои, пъстроцветни хартии, купища продухани яйца, плетени кошнички, патета, зайчета, кокошчици, панделки, пролетни цветя, красиви рисунки на талантливи български деца...Седмици подготовка на една от най-хубавите ни дейности през тази учебна година-Великденската изложба в един от най-големите културни центрове в Мадрид-театъра „Буеро Вайехо“.
С голямо желание българското училище в Алкоркон, подготви тазгодишната пролетна изложба,  като един специален поздрав по случай наближаващите Великденски празници. С нея бихме искали да кажем на всички наши приятели ,които ни помагат и съдействат за успешното реализиране на образователния ни проект, едно огромно „Благодарим!“. Благодарим за гостоприемството, за разбирането, за възможността, която ни давате да се изявим , да покажем нашите празници,обичаи,таланта на българските деца, родители и учители.
С тази пролетна, преливаща от цветове изложба, бихме искали да отправим пожелания за здраве, радост, светлина и пъстрота в душите ни. Нека Великденските празници донесат на всички много топлина, сбъднати цветни мечти и искрена човешка обич помежду ни.
Великденската изложба на Българското училище в Алкоркон,Мадрид, е подредена в централното фоайе на Културен център „Буеро Вайехо“, по молба на Директора на Отдел „Култура“ в Алкоркон, за да бъде представен пред обществеността този уникален по своята колоритност обичай-боядисването на великденски яйца-символ на пролетта, на прераждането,на новото начало,на вярата,надеждата и любовта между хората.
Българското училище в Алкоркон,вече има своето утвърдено име в областта на експонирането на изложби на детско творчество,популяризиращи детския талант.Част от настоящата изложба за пореден път са рисунките-победители във второто издание на международния конкурс, организиран от Асоциация“СЛОВО“ и БНУ“Бачо Киро“,Алкоркон,Мадрид-„Природата и традициите в детското творчество“,който през 2013 година премина под надслов „Пролетта и детето“.
Представените на изложбата детски творби са на деца от български училища,носещи името на Бачо Киро-ОУ“Бачо Киро“,Бяла черква,ОУ“Бачо Киро“,Велико Търново,СОУ“Бачо Киро“,Павликени,СОУ“Бачо Киро“,гр.София.Благодарим за пореден път на всички деца-млади български художници, посланици на красотата,творчеството и българските обичаи.
Изложбата ще остане до края на месец април и може да се види от 9.00 до 21.00 часа,всеки ден, на адрес: Avenida Pablo Iglesias, s/n, Alcorcón,Madrid,Centro Municipal de las Artes Buero Vallejo.
Ралица Цветанова, председател на асоциация „Слово”, Алкоркон-- Мадрид, Испания