КАЛЕЙДОСКОП

Край на шофирането с две книжки

25 април 2014

 

Българските граждани, които живеят в страни от Европейския съюз, вече няма да могат да си вадят шофьорските книжки у нас.
 
Това предвиждат промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства, публикувани в Държавен вестник, съобщи в. “Труд”.
 
С измененията се въвеждат изискванията на директива от 2006 г., която изключва притежаването на две книжки от граждани на съюза.
 
Досега не беше забранено българин да има свидетелство у нас, въпреки че си е извадил и в друга държава. Така, ако книжката на някой беше вземана от полицията заради нарушение, той шофираше с другата.
 
Евродирективата обаче слага край на тази възможност, която се смята за измама
 
Вече всеки, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава отказ от МВР, ако има “обичайно пребиваване в друга държава от ЕС”, притежава друга валидна книжка в страна от съюза, или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира, пише в промените на наредбата.
 
Държавата вече ще е задължена да обменя информация за издадените свидетелства за управление на МПС чрез обща мрежа. Директивата дава срок до 2033 г. в ЕС да се издава една и съща книжка.
 
Промените въвеждат и възрастов праг за притежателите на книжки за най-мощните мотори. Ако са триколесни – право да ги карат ще имат само лица, навършили 24 г., а ако са двуколесни – 21 г.
 
Изискванията на евродирективата ще бъдат приети и в Закона за движение по пътищата, за да се избегнат санкции от ЕК. 
 
Публикува се по:
http://dnes.dir.bg/news.php?id=16556167

 

 

 

Материалът излезе и в портала на Държавната агенция за българите в чужбина за информация и консултация „РодинаКонсулт”.