Предстоящи Събития

Конференция „Модели за качествено изучаване на българския език в чужбина”, Виена

25 април 2014

 

На 25 април т. г. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена ще бъде открита конференция „Модели за качествено изучаване на българския език в чужбина”. Форумът се организира от Министерството на образованието и науката на Р България и Асоциацията на българските училища в чужбина с любезното съдействие на Посолството на Република България, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св. Св. Кирил и  Методий” във Виена.

           
В конференцията ще участват министърът на образованието и науката на Република България проф. Анелия Клисарова , посланикът на Република  България в Австрия Н.Пр. Елена Шекерлетова, представители на Министерството на външните работи, Държавната агенция за българите в чужбина, неправителствени организации, академични центрове от България и чужбина, журналисти. Към момента участие в дискусиите са потвърдили ръководители и преподаватели от 36 български неделни училища, основани в Европа и Америка.
 
Провеждането на форуми по проблеми на българските училища в чужбина от 2005 г. насам се наложи като положителна практика, стимулираща развитието на българското образование зад граница. Вдневния ред на предстоящата конференция стоят въпросите за: новите методики в преподаването на български език в чуждоезикова среда;предизвикателствата и успешните практики в различните образователни системи;създаването на адаптирани програми, учебници и учебни помагала за училищата в чужбина;въвеждането на електронно обучение по български език, история и география на България за училищата в чужбина;въпросът за включването на българския език като матуритетен предмет в чуждите образователни програми на страните от Европейския съюз, САЩ и др.
 
Конференцията ще продължи до 27 април.