КАЛЕЙДОСКОП

Мерки срещу „социалния туризъм” обмислят в Германия

24 април 2014

 

 
Експулсират за злоупотреба със социални помощи
 
Безработните имигранти в Германия да имат право на престой в страната до 3 месеца. Това е част от предложенията, които смята да въведе немското правителство срещу „социалните туристи” в страната.
 
Новата мярка е заложена в междинен доклад за политиката на Берлин по отношение на имигрантите, за който съобщават от Ройтерс.
 
Освен това, компаниите, които наемат нерегистрирани работници, ще бъдат наказвани. В същото време правителството ще даде  200 милиона евро за облекчаване на проблемите в най-силно засегнатите от имиграцията градове.
 
Експертна група към правителството пък препоръча на властите да извършват щателни проверки на трудовите имигранти от други страни от ЕС.
 
Целта на проверката е службите да проверят, че имигрантите не са „социални туристи” или работници, които нямат добра квалификация.
 
Групата препоръчва още злоупотребяващите със социални помощи да бъдат експулсирани. Освен това на хванатите в измама ще им бъде издадена забрана за влизане в страната за определен период от време.
 
Според властите в Берлин повечето от българите и румънците са пристигнали легално в Германия, за да работят или за да учат.
 
Правителството отбелязва, че сред имигрантите от двете страни има и такива, които твърдят, че са самонаети, а реално не са. Така те могат да получават допълнителни социални помощи или да кандидатстват за детски надбавки…
 
http://www.monitor.bg/article?id=423172
 
Заб. Заглавието е на инфопортала Родина.
Оригиналното е:До 3 месеца престой за имигранти без работа обмислят в Берлин”.