АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Изследователски проект на български ученици удостоен с престижно отличие на NASA

27 март 2014

 

Американската космическа агенция NASA e оценила високо изследователския проект на български ученици от Варна. Връчена им е престижна награда.
700 екипа от цял свят са предложили своите разработки и младите българи са класирани на върха от експертите на NASA.
Младите хора са представили проект за екоколония в Космоса. Удостоени са с отличието NASA Ames Space Settlement Design Contest
Неделчо Ласков, Атанас Ковачев и Иван Попов са създали мултифункционален проект „Грийн спейс” – „Зелен космос”. Нарекли са го в чест на „Грийнпийс”. Те са единадесетокласници във варненската математическа гимназия „Д-Р Петър Берон”.
Върху идеята са работили усилено две години, ръководени от преподавателката си по физика Силвия Захариева и д-р Веселка Радева от обсерваторията “Николай Коперник”, където са кръжочници.
 
Младежите от екипа са заложили на идеята да почистят околоземното пространство от опасни отломки от излезли от строя изкуствени спътници. Впоследствие я разширили с разбиване на астероиди, доближаващи Земята.
 
В края на разработката си младите хора добавили и вариант за решаване на проблема с глобалното затопляне. Така “Грийн спейс” добил окончателния вид, който впечатли експертите от NASA.
 
В най-големия от деветте пръстена на Грийн Спейс момчетата са разположили жилищната част и местата за развлечение и спорт. Останалите пръстени са работни. В тях събраният космически боклук се преработва и оползотворява
И тримата планират да следват в чужбина. Иван и Неделчо искат да завършат инженерни науки, а Атанас - архитектура и дизайн. “Ученето навън ще ни осигури богат опит, а после ще приложим знанията си в България”, обещават талантите.
 
За тържественото връчване на наградите отвъд Океана са поканени и други ученици от гимназията, спечелили почетна отборна награда в категорията “11 клас” за космическа колония “Аква де вита”, която да добива вода от кометите и да снабдява бъдещи бази върху планетите.
 
Звездният отбор от призьори на Математическата гимназия във Варна засега няма идея откъде ще намери пари за пътуването до САЩ, разчита се на реакция от страна на институции и частни лица, на подкрепа, дошла от близо и далеч, започва кампания, съобщават медии.
 
 
Неделчо, Калоян, Атанас и Иван (от ляво на дясно) са част от звездния отбор математици - астрономи, които покориха НАСА.
Снимка: Антон Стоянов