КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал на българския фолклор в Лондон

27 март 2014

 

“Български фолклор и традиции” за втори път организира в Лондон Пролетен фестивал. Този голям празник на българската духовност се състоя на 22 март 2014г., в Енфилд, северен Лондон.

 
Мотото на този фестивал бе: “Българи от всички страни, сплотявайте се!” На фестивалната сцена в северен Лондон излязоха 18 групи за народни танци и песни от Германия, Испания, Франция, Белгия, Чехия, Северна Ирландия и Англия.
 
500 гости, и не само българи, изпълниха залата, в която играха танцьорите. Със сълзи в очите и изправени не един и два пъти на крака те бурно аплодираха участниците в проявата. Фестивалът предложи феерия от пъстри български носии, красота, младост и талант.
 
Домакините от Танцов Клуб "Булгара", с ръководител Марина Иванова и художествен ръководител и хореограф Венцислав Шопов, се представиха на ниво. В програмата се включи и детския състав на клуба. Фестивалът беше открит с емблематичната българска народна песен "Излел е Дельо хайдутин", изпълнена от 10 годишната Калина Желева, солист в групата за автентичен фолклор.
 
Най-малките участници във фестивалната програма бяха Фолклорна формация "Хоп троп". Формацията е създаена преди няколко месеца, неин ръководител е Диана Денчева. Малчуганите изпълниха сърцата на публиката  с умиление и радост.
 
Фолкорните групи към българските училища в Лондон - "Розова долина" и "Васил Левски" с ръководител Недялка Симеонова също зарадваха публиката с прекрасното си представяне.  Даже и родителите взеха участие в програмата с едно изпълнение.
 
Не останаха по-назад и децата на Ансамбъл "България" към лондонското училище "Боян Мага", с художествен ръководител Ива Костова. Няколкото групи към филиалите на училището представиха български хора, заложиха на интересна хореография. Прекрасният глас на Мария Пашова, ученичка в 8 клас, изпълни залата с нежната мелодия на "Ах, къде е мойто либе".
 
Втората част на концерта започна с един много специален поздрав, отправен от домакините на събитието към всички гости и участници в концерта.Чаровната и талантлива българка Габриела Радева изигра индийски танц. Благодарности!
 
Най-многобройната лондонска Фолклорна формация "Приятели", с ръководител Петко Праматаров, предложи прекрасна програма, и даже в един момент слезе от сцената при публиката, вдигна хората на крака и заслужи техните бурни аплодисменти.
 
Една от най-старите групи в Лондон "Весело хоро", с ръководители Антония Ангелова и Красимира Бозова, силно впечатли с изиграните кръшни хора, които продължиха и след концерта. Съставът "Мартеничка", с ръководител Станислав Тунов, въпреки краткия срок за подготовка на танците, също се представи много достойно. Пожелавам им още много творчески успехи в бъдеще!
 
Танцовата формация "Златни пендари", с ръководител Теодора Русева, съществува сравнително отскоро, само от една година време, но и тя успя да покаже умения и настроение. След нея гласовитите лондончанки Виктория и София от група "Земела" предложиха интересни аранжименти на песните.
 
На фестивалната сцена излязаха и две групи от Манчестър. "Българска роза", състав на българските студенти в Манчестър, с ръководител Доротея Стоянова, за втори път участва във фестивала. Въпреки смяната на постоянните си участници, групата зарадва с видим прогрес в своето развитие. "Masters of the dance", с ръководител Християна Йорданова, пък е най-младата група извън Лондон, създадена само преди три месеца, но и тя "не се даде" и се представи чудесно! Браво!
 
В третата част от концертната програма на сцената излязоха гостите от другите европейски страни. Изпълненията блестяха с майсторство и особен поглед към хореографията. Белгийскта група "На хорото в Брюксел", с ръководител Мария Цветкова, за първи път се представя извън страната, където е създадена. Шопските им лазарки бяха много игриви.
 
Фолклорният танцов клуб "Чемшир" от Арма, Северна Ирландия, е единствената формация за български фолклор в тази страна, неин ръководител е Пламена Чемширова. Формацията съществува само от 6 месеца. В Лондон тя се представи с "Що ми е мило и драго". Публиката съпреживя едно много интересно съчетание на театър, български ритми и ирландски танц.
 
Ансамбълът "Зора” от Париж, формация на българските студенти във френската столица, за първи път излезе на сцена в Лондон. Негови ръководители са Вера Тончева и Лазарина Джорджева. "Зора" очарова публиката с разнообразие от танци и носии от различните български региони.
 
Ансамбълът "Пирин" от Бърно, Чехия, с ръководител Георги Георгиев, съществува от 13 години. Формацията прибави еще едно към дългия списък от престижни участия извън Чехия. Танците бяха изпълнени с много майсторство. Композициите "На юг от Балкана" и "На север от Балкана" обхванаха всичките ни области с техните характерни особености.
 
Групата "От извора" от Лион, Франция, с ръководител Анита Екенова, и с певческа група, с ръководител Йоана Кръстева, вдигнаха на крака публиката с много интересни хореографски решения на танците, с много закачки и хумор, с професионалните си певчески изпълнения.
 
Спектакълът на Испанския танцов състав "Страстни българи балканджии", с ръководител Антоанела Пенчева, завладя бързо залата със страст, оригиналност и артистичност. Акапелното родопско пеене на певицата им Райна Иванова ни разходи из красивите родни Родопи.
 
В края на концерта на сцената излезе Ансамбъл "Лазарка" от Мюнхен, с ръководител Пламен Петков. 20 години ансамбълът прославя страната ни, разпространява и популяризира българския фолклор по света. Изиграният този път шопски танц взриви публиката. Един достоен финал на Фестивала, събрал ведно багри, звуци и светлина!
 
След концерта, който продължи над седем часа, и бе в три части, гости и участници въртяха кръшни български хора до полунощ. На 22 март в Лондон се състоя незабравим празник на българщината и пролетта.
 
Организаторите благодарят за подкрепата на: Вестник БГБЕН, БГ Радио Лондон, BBR онлайн телевизия, Списание 4 bulgarins, Bulgarian food, ресторант "Арда 2", Лебара, Мoney gram, д-р Боряна Николова.
 
Материалът е предоставен от Марина Иванова, р-л на Танцов Клуб "Булгара", Лондон