КАЛЕЙДОСКОП

Националният празник отбелязват българите във Валенсия

27 март 2014

 

 
3 март в ПБНУ„ Васил Левски“ , гр. Валенсия
 
На 3 март дворът на ПБНУ„ Васил Левски“, гр. Валенсия, Испания беше огласен от патриотични и възрожденски песни. Те бяха изпяти по случай 136 годишнината от Освобождението на България.
 
Под звуците на „Боят настана“ учениците от среден курс направиха шествие с портрети на нашите национални герои – Ботев, Левски, Раковски, Каравелов.Строените в редици ученици посрещнаха с мощно „ура” българското знаме. В мигове като тези, особено силно туптят сърцата и имаме съзнанието, че сме горди българи.
 
Учителката ни по история разказа за славното и героично минало на България. Говори за тежките години на изгубена независимост, за правото да изповядваш своята вяра и говориш родния си език. С много чувство разказа за смелостта на българските опълченци и за значението на битката на връх Шипка.
 
Ученици от 1 клас вдигнаха изображения на български паметници и свети за всеки българин места. Ученици от 4 клас размахаха трикольори и изпяха прочувствено „Тих бял Дунав”.
 
Ученици от по-горните класове пресъздадоха избрани моменти от значими битки по пътя на Свободата - от Априлското въстание и от Руско-турската освободителна война: Клисура, Шипка, Плевен…Прозвучаха стихове от Ботевите „Хаджи Димитър” и „На прощаване”.
 
Ние, учителите, се почувствахме вдъхновени, за това да работим упорито, така че и следващите поколения български деца, живеещи в чужбина, да запазят българските си корени и роден български език.
 
В информация за тържеството , представена от Валентина Маринова, преподавател в ПБНУ „Васил Левски” – Валенсия, Испания