АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Старият бряст в Сливен - Европейско дърво на годината 2014

26 март 2014

 

Старият бряст в Сливен стана Европейско дърво на годината 2014. Резултатите бяха обявени в Европейския парламент в Брюксел.

Старият бряст извоюва признанието в конкуренцията на дървета от Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия. Старият бряст спечели чрез електронно гласуване с 77 526 гласа.  
Дървото се намира в центъра на Сливен. То е природен феномен, на възраст от около 1100 години. Брястът е от вида Ulmus kampestris (полски бряст). Обявен е за защитен обект. Обиколката на това дърво  при корена е над 5.65 метра. Височината му достига 10 метра.
Резултатите бяха обявени от еврокомисаря по околна среда Янез Поточник. На централния площад в Брюксел срещу сградата на общината пяха и танцуваха сливенските момичета и момчета от АНПТ „Сливен“, които пътуваха за да участват в церемонията.
Преди известно време това вековно дърво бе победител в националния конкурс „Дърво с корен 2013”, организиран от фондация „Екообщност”
Взехме наградата в сърцето на Европа. Щастлив съм най-вече, защото връщайки се ще зарадваме толкова много приятели на Стария бряст в Сливен и в цяла България. За мен тази награда е уникална възможност да покажем пред Европа и останалите символи на нашия град – като започнем от нашите галерии и музеи, нашата природа и богата история”, каза кметът на град Сливен Кольо Милев.
Поканихме и организаторите на конкурса, а и нашите конкуренти, да посетят Сливен и да се запознаят с наследството на региона и възможностите за туризъм, които предлагаме днес“, поясни градоначалникът.