Предстоящи Събития

Веско Ескенази свири на Европейския музикален фестивал в София

13 март 2014

 

Виртуозният български цигулар Веско Пантелиев Ешкенази участва при откриването на Европейския музикален фестивал, който се провежда през март в София.
Музикалното събитие е част от календара на културните събития на Столична община. Тържественият концерт е на 12 март от 19.30 часа в зала „България”.
Програмата за откриването на фестивала предлага няколко от шедьоврите на европейската романтична музика. Заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио Веско Ешкенази представя „Испанска симфония” от Едуард Лало.
Веско Ешкенази е концертмайстор на един от водещите европейски оркестри Концертгебау в Амстердам.
Ешкенази е свирил с Кралския Концертгебау оркестър, Класик ФМ-Мтел оркестър, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър и т.н..

Именитият музикант е участвал в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович.

От 2000 г. Веско Пантелеев-Ешкенази свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) oт 1738 година. Тя му е предоставена от анонимен спонсор в
Нидерландия.