АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Българка на годината 2013

12 март 2014

 

На 7-ми март т. г. на тържествена церемония в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” в София беше връчено отличието „Българка на годината – 2013” на Държавната агенция за българите в чужбина.  Отличието на името на Св. Злата Мъгленска се присъжда за пети пореден път и е приз, който се връчва за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница.
 
Официалната церемония бе открита от директора на НБКМ проф. Боряна Христова и  председател на Комисията по оценка номинациите, включваща представители на ръководствата на БНТ, БНР, СУ „Св. Климент Охридски” и ДАБЧ.
 
Представени бяха на широката публика постъпилите в ДАБЧ 23 номинации за удостояване с отличието „Българка на годината - 2013”  от следните държави:  Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Казахстан, Кипър, Молдова, Нова Зеландия, САЩ, Украйна, Франция, Хърватия и Чехия.

Носители на отличието „Българка на годината” за 2013 г. на името на Света Злата Мългленска са:
ü    г-жа Снежина Мечева - директор на българското училище в Лондон от 23 години и съосновател и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина;
ü    и г-жа Сирма Зидаро-Коунова, която вече 20 години е председател на българския културен клуб в Острава, Чешка република.   

Наградите бяха връчени от Председателя на ДАБЧ, д-р Йордан Янев, който в своето слово подчерта изключителната роля на българките, безрезервно отдаващи сили и творчески ентусиазъм за съхранението и разпространението на българската култура и традиции и за опазване на националното самосъзнание в чужбина.
 
На тържествената церемония присъстваха много официални гости от МВнР, МОН, неправителствени сдружения и фондации, партньори на Агенцията, а така също и г-жа Райна Манджукова, бивш председател на ДАБЧ, която е инициатор за учредяването на тази награда през 2010 година.

Повече информация на следните линкове:

изказване на г-жа Снежина Мечева, Лондон, Великобритания:
https://www.youtube.com/watch?v=jDNNkfEV-bk&list=PL3A1BFA27A212AA22&index=2

изказване на проф. Боряна Христова, директор на НБКМ:
http://www.youtube.com/watch?v=lOwQpeuVZiI

изказване на д-р Йордан Янев, и.д. председател на ДАБЧ:
http://www.focus-news.net/news/2014/03/07/1892355/yordan-yanev-nominiranite-za-balgarka-na-godinata-2013-doprinasyat-za-zapazvane-na-balgarskata-kultura-zad-granitsi.html

БНТ - http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/ba-lgarka-na-godinata-2013

БНР -  http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100339549/balgarka-na-godinata

Фокус: http://www.focus-news.net/news/2014/03/07/1892366/sirma-zidaro-ot-chehiya-i-snezhina-mecheva-ot-london-specheliha-nagradata-balgarka-na-godinata-2013.html
http://www.bulgaren.org/melangebulgaren/2014/03/07/%D1

  Снимки: Иван Григоров