КАЛЕЙДОСКОП

Тържествено отбелязване на 3 март в Буенос Айрес

12 март 2014

 

На 5 март т.г. Посолството на Република България в Буенос Айрес организира тържествено отбелязване на 136 години от Освобождението на България с изложба „Руско-турската освободителна война през очите на художниците“. Почетен домакин на събитието беше Максимилиано Корачи, председател на 14-ти Общински район на Автономния град Буенос Айрес
В своето обръщение към присъстващите Максим Гайтанджиев отбеляза значението на саможертвата и обединението за освобождението на страната ни. Сред официалните гости бяха бившият посланик на Аржентина в България Виктор Хосе Бианкули, генералният директор за връзки с културните дружества и общности в Правителството на Автономния град Буенос АйресХулио Крочи, директорът на дирекция „Европейски съюз“ в МВнР на Аржентина Кристина Деллепиане, президентът на Федерацията на дружествата и общностите в Аржентина Хуан Сарафиян и представители на Парламента на Буенос Айрес.
Церемонията по отбелязване на Националния празник на България, организирана от Посолството, се реализира с усилията на всички български дружества в Буенос Айрес и прилежащите му райони – Аржентино-българската фондация, Асоциация „Българите в Аржентина“ и Културното дружество на гр. Берисо „Иван Вазов“.
Картините, съпроводени с кратка история в превод на испански език, бяха разгледани с интерес от поканените българи и потомци на българи, и станаха повод за оживени разговори.
Изложбата ще остане наредена до 18 март в официалната зала на 14-ти Общински район на Буенос Айрес на вниманието на широката общественост.
Информацията е изпратена от Посолството на Република България в Буенос Айрес