КАЛЕЙДОСКОП

Вългарски празници в Нидерландия

12 март 2014

Възрожденски песни и работилница за мартеници в Лайден

 
На 1. март 2014 г. в Българското училище «Св.Св.Кирил и Методий» в Лайден, Нидерландия имаше двоен празник – отбелязахме националния празник 3. Март и посрещнахме Баба Марта.
 
По случай националния празник 3. март в нашето училище прозвучаха възрожденски песни. За учениците, родителите и целия учителски екип ученици от 4., 6. и 7. клас под ръководството на учителката по история Радостина Шаренкова представиха празнична програма, посветена на 3 март. Те ни припомниха историческите събития от 1878 г. Със стихове на Иван Вазов и с картини, илюстриращи събитията и героизма на загиналите за Свободата на България, те ни върнаха повече от век назад в онези паметни за всеки българин дни.
 
Един от най-хубавите български обичаи е да направиш и подариш мартеници. Мартеницата е символ на пробуждането на земята и на култа към слънцето, тя е символ на пролетта. Белият цвят в мартеницата е предвестник на красота и дълъг живот, червеният - на здраве и сила.
 
Няма по-голяма радост от това сами да си направим мартениците и да закичим с тях любимите ни хора. В творчески работилнички по класове децата, учителките и много майки на учениците заедно преплитаха и усукваха бели и червени конци. Направиха чудесни мартенички и пролетни картички, изпълнени с творческо въображение, техническа сръчност и умения. Както на всеки празник при нас, имаше и лакомства за малките творци, направени от сръчните ръце на майките.
 
Така на 1 март отново празнувахме заедно в нашето училище и доказахме, че оставаме българи. Обичаме и почитаме нашите празници и традиции, независимо къде сме по света.
 
Информацията е предоставена от Ева Ахмедова и Ариета Семерджиева,
учителки по Български език и литература, българско училище «Св.Св.Кирил и Методий», Лайден, Нидерландия