КАЛЕЙДОСКОП

Отбелязване на националния празник в Торонто

11 март 2014

 

 
От името на Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ беше организирано тържествено отбелязване на Националния празник на България и 136-та годишнина от Освобождението ни от Османско робство.  То се проведе на 8 март, в гр. Милтън, Голямо Торонто, в залата на Royal Ontario Golf Club, собственост на една от фирмите на г-н Игнат Канев, почетен консул на Р България в гр. Мисисага.
 
Проявата, организирана за българската общност, започна с химните на България и Канада, изпълнени от десетгодишното сопрано Лизи Наумова. Тържество продължи с подготвено от актьора Владимир Диков видео-представяне на историята и културата на страната ни.
 
Приветствия към българската общност поднесоха домакинът - почетният консул Игнат Канев, министърът на финансите и депутат в парламента на провинция Онтарио Чарлз Суза, генералният консул на Р България в Торонто Иво Мускуров и председателят на църковното настоятелство Спас Колев.
 
Празнична програма изнесе Българският фолклорен ансамбъл „Димитровче“ при храма „Св. Димитър“. Прозвучаха популярни хитове от българската естрада в изпълнение на дуета Калоян и Николет.
 
Празничното настроение беше поддържано от диско-водещия Роман Колев, като в българските народни танци се включиха масово дошлите на проявата над 300 българи.
 
Националният празник – 3 март, заедно традиционния български празник Баба Марта бяха отбелязани с празнични програми и от Българското неделно училище при Македоно-българска източноправославна църква „Св.св. Кирил и Методий“, Българското училище при Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ и от българските класове към Toronto District School Board, както и от Училището за български обичаи, традиции, история и фолклор „Българче“.
 
По случай Трети март официални поздравления бяха получени от премиера на Онтарио Катлийн Уин и от кмета на Торонто Роб Форд.
*       
На 8 март българската общност във Ванкувър отбеляза Деня на българското освобождение с фестивал на българската култура.
 
По случай Трети март официални поздравления бяха получени от премиера на Онтарио Катлийн Уин и от кмета на Торонто Роб Форд.
 
По информация на Генералното консулство на Република България в Торонто